Drónnal próbálják kimenteni a kutyákat, akiket csapdába ejtett a láva La Palma szigetén

2021 október 19., kedd 19:23

Drónokkal próbálnak kimenteni három kutyát, akik csapdába estek a spanyol Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetén. A szigeten egy hónapja tört ki a Cumbre Vieja vulkán, és még mindig nem csillapodik.

A kutyák hetek óta egy elhagyatott, vulkáni hamuval beterített udvaron sínylődnek. Drónokkal szállítják nekik a táplálékot, de azt eddig nem sikerült kitalálni, hogyan menekíthetnék ki őket. A helikopterek ki vannak tiltva a térségből, mert a lávából felcsapó forró gőz megrongálhatja a rotorjaikat.

Egy spanyol drónpilóta kérelmet nyújtott be a hatóságokhoz, hogy megpróbálhassa drónnal kimenteni a kutyákat. Kedden engedélyezték az akciót.

Jaime Pereira azt tervezi, hogy egy ötvenkilós, hálóval felszerelt drónt repít a kutyákhoz, amivel egyesével elkapja és kimenekíti őket. 450 métert kell repülniük a forró láva fölött.

„Ez az első alkalom, hogy állatokat drónnal mentenek meg, és szintén az első alkalom, hogy drónnal próbálják befogni őket” - nyilatkozta Pereira a Reutersnek. „Ha ez a kutyák utolsó esélye a túlélésre, akkor meg fogjuk próbálni.”

A drónpilótának négy perce lesz arra, hogy a hálóhoz csalogasson egy kutyát, és újabb négy perc repülési ideje marad, hogy kimentse az állatot.

„Nem akarjuk, hogy akkor merüljön le az akkumulátor, amikor a láva felett repül a drón” - mondta Pereira.

Jelenleg tesztrepüléseket folytatnak. Az akció sikere azon múlik, hogyan reagálnak a kutyák a drónra. Pereira szerint lehet, hogy az éhség elég lesz, hogy sikerüljön befogni őket a hálóval, de lehet, hogy túlságosan félni fognak az eszköztől. (CNN)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt