Egy brazil kongresszusi testület szerint tömeges emberölésért vádat kell emelni Bolsonaro ellen

járvány
2021 október 19., 19:55
comments 3

Egy brazil kongresszusi testület tömeges emberölés miatt vádemelést javasol Jair Bolsonaro elnök ellen, azt állítva, hogy szándékosan hagyta, hogy a koronavírus átjárja az országot és 100 ezreket gyilkoljon meg, miközben kudarcot vallott a Latin-Amerika legnagyobb gazdaságának újjáélesztése érdekében indított, a nyájimmunitás elérését célzó kísérlet.

Jair Bolsonaro  egy turisztikai eseményen 2020. november 17-én.
photo_camera Jair Bolsonaro egy turisztikai eseményen 2020. november 17-én. Fotó: Evaristo Sa/AFP

A jelentés 69 másik ember ellen is büntetőeljárást javasol, köztük Bolsonaro három fia és több jelenlegi és volt kormánytisztviselő ellen.

A vádakat egy közel 1200 oldalas jelentésbe írták le, Bolsonaro politikáját okolva több mint 300 000 brazil haláláért. (Brazíliában kétszer ennyien haltak meg.) A jelentés sürgeti a brazil hatóságokat, hogy börtönözzék be az elnököt.

Renan Calheiros centrista brazil szenátor, a jelentés vezető szerzője azt mondta, a halálozások közül sok megelőzhető lett volna, és meg van győződve arról, hogy Bolsonaro felelős a járvány fokozódásáért.

Nem világos, hogy a jelentés büntetőeljárást vonhat-e maga után, viszont Bolsonaro jövőre újraindul az elnöki címért, és a népszerűsége csökken. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.