Észak-Korea megint ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé

külföld
2021 október 19., 04:18

A dél-koreai vezérkari főnök egyelőre nem közölte, hogy milyen ballisztikus rakétáról volt szó, vagy milyen messzire repült. A japán parti őrség biztonsági figyelmeztetést adott ki a térségbeli hajóknak, de nem tudta azonnal meghatározni, hogy hol csapódott be a fegyver.

A BBC azt írja, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hírszerzési vezetői napokon belül találkoznak Szöulban, hogy Észak-Koreáról tárgyaljanak.

Kim Dzsong Un, Észak-Korea vezetője 2021. októberében
photo_camera Kim Dzsongun Fotó: EyePress via AFP

Az elmúlt hetekben Phenjan több hasonló tesztet hajtott végre, rakétákat és légvédelmi fegyvereket lőttek ki, annak ellenére, hogy az ENSZ kifejezetten megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákat és nukleáris fegyvereket is teszteljen.

A Washington és Phenjan közötti nukleáris tárgyalások az Észak-Korea elleni amerikai gazdasági szankciók feloldásáról és Phenjan nukleáris leszerelésének kérdéseiről több mint két éve megrekedtek. Észak-Korea eddig elutasította a Biden-kormány ajánlatát a párbeszéd előfeltételek nélküli újrakezdésére, mondván, hogy Washingtonnak először fel kell hagynia ellenséges politikájával. Ez utóbbi kifejezés elsősorban az amerikai büntetőintézkedésekre és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra utal.

A múlt héten Kim Dzsongun egy katonai kiállításon, miután megnézte országa nagy teljesítményű rakétáit, úgy fogalmazott, „legyőzhetetlen” hadsereget épít ki, hogy megbirkózzon az állandóan ellenségeskedő Egyesült Államokkal. Az észak-koreai vezető korábban elutasította a tárgyalások előfeltételek nélküli folytatására vonatkozó amerikai ajánlatokat, azok szerinte „ravasz” kísérletetek, amikkel csak az észak-amerikai ellenséges politikát próbálják leplezni. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.