Észak-Korea megint ballisztikus rakétát indított a Japán-tenger felé

2021 október 19., kedd 4:18

A dél-koreai vezérkari főnök egyelőre nem közölte, hogy milyen ballisztikus rakétáról volt szó, vagy milyen messzire repült. A japán parti őrség biztonsági figyelmeztetést adott ki a térségbeli hajóknak, de nem tudta azonnal meghatározni, hogy hol csapódott be a fegyver.

A BBC azt írja, Dél-Korea, Japán és az Egyesült Államok hírszerzési vezetői napokon belül találkoznak Szöulban, hogy Észak-Koreáról tárgyaljanak.

Kim Dzsongun Fotó: EyePress via AFP

Az elmúlt hetekben Phenjan több hasonló tesztet hajtott végre, rakétákat és légvédelmi fegyvereket lőttek ki, annak ellenére, hogy az ENSZ kifejezetten megtiltotta Észak-Koreának, hogy ballisztikus rakétákat és nukleáris fegyvereket is teszteljen.

A Washington és Phenjan közötti nukleáris tárgyalások az Észak-Korea elleni amerikai gazdasági szankciók feloldásáról és Phenjan nukleáris leszerelésének kérdéseiről több mint két éve megrekedtek. Észak-Korea eddig elutasította a Biden-kormány ajánlatát a párbeszéd előfeltételek nélküli újrakezdésére, mondván, hogy Washingtonnak először fel kell hagynia ellenséges politikájával. Ez utóbbi kifejezés elsősorban az amerikai büntetőintézkedésekre és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokra utal.

A múlt héten Kim Dzsongun egy katonai kiállításon, miután megnézte országa nagy teljesítményű rakétáit, úgy fogalmazott, „legyőzhetetlen” hadsereget épít ki, hogy megbirkózzon az állandóan ellenségeskedő Egyesült Államokkal. Az észak-koreai vezető korábban elutasította a tárgyalások előfeltételek nélküli folytatására vonatkozó amerikai ajánlatokat, azok szerinte „ravasz” kísérletetek, amikkel csak az észak-amerikai ellenséges politikát próbálják leplezni. (BBC/MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt