Pénzbüntetésre ítélték a Honvédkórház volt főigazgatóját

bűnügy
2021 október 19., 8:21

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség közleménye szerint a budapesti V. és XIII. kerületi ügyészség még 2013 őszén emelt vádat az Állami Egészségügyi Központ (a mai Magyar Honvédség Egészségügyi Központ - Honvédkórház) volt főigazgatója, egy egykori határőr tábornok és két társa ellen hűtlen kezelés miatt.

photo_camera Fotó: Halász Júlia

2019-ben a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon a három vádlottat felmentette a vád alól, az ügyészi fellebbezés után pedig másodfokon 2020-ban a Fővárosi Törvényszék bűnösnek találta az egykori főigazgatót és a kórház egyik volt főorvosát. A volt főigazgatót 400 ezer forint, a volt főorvost 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott a kórház főigazgatójaként 2008 februárjában jogellenesen, színlelt foglalkoztatásként osztályvezető főorvosnak nevezte ki közalkalmazottként a harmadrendű vádlottat, akinek azonban a főigazgató-helyettes hatáskörébe tartozó stratégiai és tudományos fejlesztési feladatok ellátása volt a feladata. Ezért 2008 februárja és októbere között kétmillió forintnál több munkabért vett fel, miközben az osztályvezetői főorvosi feladatait nem teljesítette.

A napokban kihirdetett és jogerős harmadfokú ítélet szerint az elsőrendű vádlott 300 ezer forint pénzbüntetést kapott, a kórház egykori osztályvezető főorvosaként dolgozó harmadrendű vádlottat pedig felmentették. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt