Az Európai Parlament bepereli az Európai Bizottságot a jogállamisági mechanizmus miatt

2021 október 20., szerda 15:17
4

Az Európai Parlament eleget várt az Európai Bizottságra (EB), nem cselekedett az EB, nem védi meg a jogállamisági mechanizmussal a magyar embereknek járó EU-s pénzeket, ezért az EP beperli a Bizottságot az Európai Bíróságon, olvasható Donáth Anna posztjában.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke megkapta a felhatalmazást a parlament jogi bizottságától, hogy beperelje az Európai Bizottságot, és ezzel a felhatalmazással él is most az elnök.

A jogállamisági mechanizmust tavaly év végén fogadta el az Európai Parlament, és január 1-jén hatályba lépett. Ez a jogszabály az Európai Parlament szándékai szerint arra lehet hatásos eszköz, hogy az EU erőteljesebben tudjon fellépni az uniós pénzekkel visszaélő, illetve az igazságos jogállamot módszeresen romboló kormányokkal szemben.

Az EU a jogállamisági mechanizmussal nyomást tudna gyakorolni, és el tudná érni, hogy az uniós forrásokat arra költsék az érintett tagállamokban, amire eredetileg szánták: kórházakra, iskolákra és munkahelyekre.

„Az Európai Uniónak szigorúan fel kell lépnie azokkal a tagállami vezetőkkel szemben, akik módszeresen szembemennek a közös európai értékekkel. Ehhez azonban használni kellene a mechanizmust, és ehhez fontos lépés a mostani per” - írta Donáth.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt