Egymillió dollár váltságdíjat követelnek a Haitin elhurcolt amerikai misszionáriusokért

külföld
2021 október 20., 4:58
comments 1

Fejenként egymillió dollár váltságdíjat követel egy bűnszervezet a Haitin napokkal ezelőtt elhurcolt 16 amerikai és egy kanadai misszionáriusért. Úgy tudni, a 400 Mawozo nevű banda egyik tagja jelentkezett telefonon a követeléssel. A váltságdíj-követelést az ohioi székhelyű Christian Aid Ministries nevű keresztény misszionárius szervezet is megerősítette. Liszt Quitel haiti igazságügyi miniszter a Reutersnek azt mondta, tárgyalásokat kezdtek az emberrablókkal.

A tizenhét misszionáriust és családtagjaikat szombaton hurcolták el Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben. Úgy tudni, az elraboltak közt van egy nyolc hónapos csecsemő, egy hároméves, egy hatéves, egy tizenhárom éves és egy tizenöt éves gyerek is. A misszionáriusok újjáépítési és lakhatási projekteken dolgoztak az augusztus 14-i földrengés óta, és épp egy árvaházat látogattak meg, amikor elhurcolták őket.

A haiti rendőrség szerint a 400 Mawozo nevű banda gyilkosságok, emberrablások elkövetéséről és zsarolásról ismert. Áprilisban a bűnszervezet állítólagos vezetője egy rádióadónak arról számolt be, hogy öt papot, két apácát és három hozzátartozójukat hurcolták el. Az érintetteket később elengedték.

Az utóbbi években Haitin elharapózott a bűnözés, különös gondot jelentenek a váltságdíj reményében végrehajtott emberrablások, több alkalommal is papokat és apácákat hurcoltak el bűnözők. Az ENSZ szerint idén augusztusig 328 emberrablást regisztrált a helyi rendőrség, míg a tavalyi év egészében volt összesen 234 ilyen eset. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt