Kiírták a tervpályázatot a Nyugati Pályaudvar és környékének megújítására

2021 október 20., szerda 15:29
4

Nemzetközi építészeti tervpályázatot hirdet a Budapest Fejlesztési Központ a Nyugati pályaudvar és környékének megújítására - közölte Vitézy Dávid a Nyugati Pályaudvar és környezetének megújításával foglalkozó oldalon.

„A tervpályázat célja, hogy kiválasszuk azt a tervezőcsapatot, amely felkészült egy összetett, nagy léptékű projekt előkészítésével járó feladatok ellátására; a helyszín adottságaira és a vasútüzem kötöttségeire a kreativitás forrásaként tekint; képes a vizionárius gondolatokat mérnöki precizitással valóra váltani; sokrétű szakértelmet képes mozgósítani; rendelkezik egy világszínvonalú épületegyüttes megtervezéséhez szükséges tudással és ambícióval; egyesíti az innovatív szemléletet és a hagyományok tiszteletét; jártassága átfogja az építészeti tervezés valamennyi léptékét” - írják.

Fürjes Balázs Facebook-posztjában sorolta fel, hogy mik lesznek a tervezők feladatai:

  • új mélyállomás és felszíni, fedett peronok tervezése,
  • a műemléki Eiffel-csarnok teljes újragondolása,
  • az aluljárók megújítása,
  • a Nyugati tér színvonalas városi térré alakítása,
  • új közpark, középületek és kulturális funkciók létrehozása a Podmanczky utcához közeli és a Ferdinánd híd mögötti vasúti üzemi területeken,
  • a Westend-parkolóház és a peronok összekötése.

A felhívás szerint a pályaudvar környékét úgy kell megtervezni, hogy az kompatibilis legyen a Duna alagúttal, amely a Nyugati és a Déli pályaudvart köti majd össze. A pályázat nyertesét jövő tavasszal hirdetik ki, jelentkezni pedig október 19-től lehet.

A zsűri tagjai között lesz: a Magyar Állam és a Budapest Fejlesztési Központ delegáltjai, Budapest Főváros és az érintett kerületek önkormányzatainak küldöttei, a szakmai szervezetek képviselői és a vasútépítészetben jártas külföldi résztvevők. (via hvg.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt