Politico: Biden nem hívja meg Magyarországot a demokráciaügyi csúcsra

2021 október 20., szerda 9:50
14

Több mint száz politikai vezetőt várnak Joe Biden amerikai elnök virtuális demokráciaügyi csúcstalálkozójára decemberben.

Széles merítéssel készülnek, mert az a céljuk, hogy világszerte ösztönözzék a demokratikus megújulást, mondta a Foreign Policynak egy névtelenséget kérő forrás. Ennek érdekében olyan országokat is meghívnának, ahol az elmúlt években kevésbé érvényesültek a demokratikus alapelvek.

A listát még nem hozták nyilvánosságra, de a Politico úgy tudja, Magyarország és Törökország nem lesz ott a meghívottak közt.Ezzel együtt az első reakcióktól függően előfordulhat, hogy egy második körben újabb meghívókat küldenek ki. Bizonyos államokat stratégiai érdekből terveznek meghívni: Indiában például számos probléma van a demokráciával, Biden azonban fontos szövetségesként tekint az ottani kormányra Kínával szemben.

Joe Biden a Fehér Házban 2021. augusztus 18-án. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A hírek szerint a meghívottak közt lesz Lengyelország, Mexikó és a Fülöp-szigetek is, a Közel-Keletről viszont Izraelen kívül legfeljebb egy ország. Számítanak Dél-Koreára, Japánra, Kenyára, Ghánára, Zambiára, Indonéziára és Uruguayra is.

A politikusok várhatóan csak néhány perces felszólalási lehetőséget fognak tartani, de a gyűlés célja az, hogy meghatározzanak egy egyéves cselekvési tervet, majd a következő év végén újabb konferenciát rendezzenek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt