Politico: Biden nem hívja meg Magyarországot a demokráciaügyi csúcsra

külföld
2021 október 20., 09:50
comments 11

Több mint száz politikai vezetőt várnak Joe Biden amerikai elnök virtuális demokráciaügyi csúcstalálkozójára decemberben.

Széles merítéssel készülnek, mert az a céljuk, hogy világszerte ösztönözzék a demokratikus megújulást, mondta a Foreign Policynak egy névtelenséget kérő forrás. Ennek érdekében olyan országokat is meghívnának, ahol az elmúlt években kevésbé érvényesültek a demokratikus alapelvek.

A listát még nem hozták nyilvánosságra, de a Politico úgy tudja, Magyarország és Törökország nem lesz ott a meghívottak közt.Ezzel együtt az első reakcióktól függően előfordulhat, hogy egy második körben újabb meghívókat küldenek ki. Bizonyos államokat stratégiai érdekből terveznek meghívni: Indiában például számos probléma van a demokráciával, Biden azonban fontos szövetségesként tekint az ottani kormányra Kínával szemben.

Joe Biden a Fehér Házban 2021. augusztus 18-án.
photo_camera Joe Biden a Fehér Házban 2021. augusztus 18-án. Fotó: ANNA MONEYMAKER/Getty Images via AFP

A hírek szerint a meghívottak közt lesz Lengyelország, Mexikó és a Fülöp-szigetek is, a Közel-Keletről viszont Izraelen kívül legfeljebb egy ország. Számítanak Dél-Koreára, Japánra, Kenyára, Ghánára, Zambiára, Indonéziára és Uruguayra is.

A politikusok várhatóan csak néhány perces felszólalási lehetőséget fognak tartani, de a gyűlés célja az, hogy meghatározzanak egy egyéves cselekvési tervet, majd a következő év végén újabb konferenciát rendezzenek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.