Szlovákiában annyi idős halt meg covidban, hogy csökkentek az állam nyugdíjkiadásai

járvány
2021 október 20., 14:23
comments 4

Évről évre egyre több lett a nyugdíjas Szlovákiában, és 2018-ra először alakult úgy, hogy több volt az idős, mint a gyerek, csakhogy a koronavírus-járvány megváltoztatta a helyzetet.

A Paraméter arról ír, hogy a szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint 15 ezer ember halálát okozták a Covid-19 szövődményei, és ezek 80 százaléka 65 feletti volt.

Ez azt eredményezte, hogy a Szociális Biztosító nem merítette ki teljesen a költségvetésben tervezett nyugdíjalapot.

Év elején csökkent az öregségi nyugdíjak kifizetése: januárban 1,09 millió nyugdíjat fizettek ki, áprilisban már 14 ezerrel kevesebbet. Nyáron újra emelkedni kezdett a nyugdíjasok száma, augusztusban elérte az 1,09 milliót.

Az államkassza idén 8,1 milliárd euróval számolt öregségi nyugdíj kifizetésére, vélhetően ez csak 7,9 milliárd lesz majd, a megtakarítás 222 millió euró. Ján Šebo adórendszer-szakértő a lapnak azt mondta, főleg az idősek Covid-19 okozta túlzott elhalálozásának számlájára írható a különbség. (Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.