Szűkmarkú béremelés az ápolóknál, a kezdők alig fognak többet keresni a bérminimumnál

2021 október 20., szerda 4:53
2

Kásler Miklós augusztusban még 30 százalékos, Orbán Viktor októberben már 21 százalékos béremelést ígért januárra az egészségügyi szakdolgozók számára. Hogyan lehetséges ez? Úgy, hogy Kásler a 2018-as bérekhez, Orbán pedig a 2020-ashoz viszonyított, írja a 24.hu.

A négylépcsős béremelést három éve hirdette meg a kormány, de a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) szerint csak utólag derült ki, hogy az akkor közölt százalékokat mindig az eredeti, 2018-as alaphoz kell viszonyítani.

Akárhogy számolunk, a szakdolgozók fizetése egyre jobban lemarad az orvosokétól, a kezdő ápolói fizetés pedig továbbra is alig fogja meghaladni a bérminimumot, mondta Balogh Zoltán, a Kamara elnöke. Két példát is hozott minderre:

  • egy 15 éve dolgozó diplomás mentőtiszt bruttó 384 ezer forintot, egy mentőorvos pedig egymilliót kap majdnem ugyanazért a feladatért,
  • egy pályakezdő szakdolgozó pedig bruttó 254-273 ezer forintot fog keresni jövőre, míg a bérminimum 261 ezer forint lesz.
Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Az orvosok alapilletménye 250 százalékkal nő 2019-től 2023-ig, míg a szakdolgozóknál csak 72 százalékos a növekedés 2019 és 2022 között.

A MESZK szerint ez kevés lesz ahhoz, hogy a pályán tartsák az embereket, és népszerűvé tegyék a képzést a fiatalok körében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt