Új technológiával állapították meg, mikor érkezhettek a vikingek Észak-Amerikába

2021 október 20., szerda 18:00
9

Egy új kormeghatározási technológiával holland kutatók megállapították, mikor érkezhettek a vikingek Észak-Amerikába: a kanadai Új-Fundlandon lévő L'Anse-aux-Méduse településen egykor felfedezett viking falu házaihoz használt faanyagot vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a térséget pont ezer éve, 1021-ben vették birtokba az Európából érkezett hajósok.

Az egyetlen település

Észak-Amerikában Grönlandon kívül ez az egyetlen település, amiről igazolták, hogy a vikingek alapították. A falu maradványait még 1960-ban fedezték fel, és hosszas ásatásokkal igazolták, hogy a település házai a legkorábbi európai származású építészeti szerkezetek Észak-Amerikában, amiket valamikor a 11. században emeltek.

Egy 992-ben bekövetkezett napkitörést használva vonatkozási pontként az új kormeghatározási technika segítségével a Groningeni Egyetem kutatói megállapították, hogy 471 évvel Kolumbusz Kristóf első útja előtt érkezhettek a térségbe az első európai hajósok.

A radiokarbonos vizsgálat kevés volt

A vikingek korát a történészek 793-1066-ra teszik, ebben az időszakban a skandináv hajósok többször átkeltek az Atlanti-óceánon. A hagyományos radiokarbonos kormeghatározással a régészek az új-fundlandi település korát nem tudták pontosan megállapítani.

Ujjlenyomatok az évgyűrűkben

Az új kormeghatározás arra a tényre épül, hogy a napkitörések „ujjlenyomatai” látszódnak a fák évgyűrűiben, 992-ben pedig történt egy jelentős napkitörés. A településről vizsgált faanyagmintákban, amik három különböző fából származnak, a kutatók kimutatták, hogy 29 évgyűrű a napkitörés utáni időszakban alakult ki.

Fémpengéket használtak

Nem helyi őslakosok vágták ki ezeket a fákat, mivel bizonyíték van fémpengék használatára, amivel ők még nem rendelkeztek – magyarázta Michael Dee, a Nature-ben megjelent tanulmány vezető szerzője.

Azt nem tudni, mennyi ideig maradhattak a vikingek a térségben, valószínűleg egy évtizedig vagy kevesebb ideig, és valószínűleg kb. száz skandináv ember volt jelen egyidejűleg. Az épületek hasonlítanak azokhoz, amiket a vikingek Grönlandon és Izlandon építettek.

L'Anse aux Meadows települése legalább nyolc épületből állt, közöttük volt egy kovácsműhely, egy kohó és egy fűrészüzem, ami egy hajókészítő műhelynek termelt. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt