A kormány támogatja a minimálbér emelését, az önkormányzatok kárára

gazdaság
2021 október 21., 04:44
comments 5

A Világgazdaság című lap szerint a kormány azzal akarta szerdán rávenni a munkaadókat a minimálbér jelentős emelésére, hogy cserébe felvetette az iparűzési adó elengedését.

A lap általában ír az iparűzési adó elengedéséről, bár más források (például a Portfolio híre) alapján úgy tűnik, hogy nem a teljes elengedéséről, hanem a 2021-es felezés 2022-es meghosszabbításáról van szó.

Az iparűzési adó az önkormányzatok egyik legfontosabb bevétele, de tavaly a járványra hivatkozva a kormány csak a felét engedte nekik beszedni - a fideszes önkormányzatokat általában más úton kompenzálták a költségvetésből.

A kormány, a munkavállalók és a munkaadók háromoldalú vitáján a VG információi szerint a kormány támogatta, hogy 2022-ben 20 százalékkal emelkedjen a minimálbér, és a szakképesítetteknek járó garantált bérminimum is, így előbbi bruttó 200 ezer, utóbbi bruttó 260 ezer forint lenne.

A munkaadók ezt még úgy is túlzásnak vélik, hogy az iparűzési adó mellett a szociális hozzájárulás mértékének csökkentését is ígéri a kormány. (vg.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt