Az orosz olajmezők mellé kriptovaluta-bányákat terveznek, kínai befektetők örömére

gazdaság
2021 október 21., 06:57
comments 1

A Kommerszant című lap értesülései szerint izgalmas kérdést vizsgál az orosz kormány és a jegybank, egymással egyeztetve:

mi legyen az olajvállalatok felvetésével, akik kriptovaluta-bányákat szeretnének üzembe helyezni a fúrótornyaik tövében?

A terv alapja a kísérőgáz. Ez az olaj kitermelésekor keletkező gáz, ami ahhoz kevés, hogy komoly infrastruktúrát építsenek az elszállítására, de ahhoz meg komoly energiahordozó, hogy csak úgy elégessék - vagy szakszóval elfáklyázzák.

Az olajvállalatok azt találták ki, hogy a kísérőgázzal kisebb erőműveket működtetnének, és az ott keletkezett áramra alapozva számítógépparkokat telepítenének, amelyekkel kriptovalutát bányásznának. A kriptovaluta (például bitcoin) termelése bárki számára lehetséges, de hatalmas áramigénye van.

A Kommerszant szerint elsősorban kínai befektetők érdeklődnek a bányászat iránt, miután Kínában az áramhiány miatt betiltották a bányászatot.

Kísérletképpen a Gazprom Nyeft a Hansi-Mansi Autonóm körzetben már kipróbálta az olajbánya mellé telepített valutabányát, és egy hónap alatt 1,8 bitcoint termeltek, ami mai áron 36 millió forintot ér.

Az orosz hatóságok most azon gondolkoznak, hogy milyen adózási feltételek mellett engedélyezzék a fosszilis és digitális kitermelés összekapcsolását. (Kommerszant)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.