Cincálják, lazítják, vizezik a világ kormányai az ENSZ klímavédelmi tervezetét

2021 október 21., csütörtök 6:03
3

A BBC a Greenpeace nevű környezetvédő szervezeten keresztül hozzájutott azokhoz a kommentárokhoz, amelyeket egyes kormányok biggyesztettek az ENSZ novemberre előkészített klímaügyi jelentéséhez.

Novemberben Glasgow-ban klímacsúcsot szerveznek, ahol a tervek szerint a világ összes országa felsorakozik egy frissített terv mellé, amely a globális felmelegedést volna hivatott mérsékelni, számos intézkedés, irányelv elfogadásával. A közösen elfogadandó jelentést az IPCC nevű, az ENSZ mellett dolgozó, tudósokból álló szakmai szervezet írja. E jelentésnek a piszkozata már egy ideje kering a kormányok között, és most kiderült, hogy az országok vezetői hogyan akarnak módosítani rajta.

A most kiszivárgott módosítási igények mind arról szólnak, hogy kevésbé legyenek szigorúak a Glasgow-ban napirendre kerülő vállalások.

Több ország szeretné, ha a fosszilis tüzelőanyagok kivezetése kevésbé lenne sürgető a szövegben. E kezdeményezők között van az olajban érdekelt Szaúd-Arábia és a szénben érdekelt Ausztrália is. A szén mellett lobbizik India, Japán és Kína is.

A fosszilis-lobbi emberarcú képviselői azt szeretnék, hogy a szén-dioxid-csapdákat vegyék fel a klímaváltozás elleni küzdelem elismert eszközei közé. A csapdák olyan technológiát jelentenek, amellyel a szén-dioxidot földalatti tárolókba helyezik, ahelyett, hogy a légkörbe eregetnék. A csapda mellett lobbizó országok között van az olaj- és gázkitermelésben érdekelt Norvégia is.

Svájc vezetésével azt a részt puhítanák fel egyes kormányok, amelyben arról van szó, hogy a gazdagabb államok milyen mértékben támogathatnák a szegényebbeket a zöld energiára való átállásban.

A húsfogyasztás mérséklésére intő szakaszokat elsősorban Argentína és Brazília, a két nagy marhatartó nemzet fúrja.

Az atomerőművek zöld elismeréséért küzd többek között Lengyelország, Csehország és Szlovákia is. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt