Kijárási tilalmat és szigorú korlátozásokat vezettek be Lettországban

járvány
2021 október 21., 04:30

A rigai kabinet szerdán újabb átfogó járványügyi korlátozásokat és éjszakai kijárási tilalmat vezetett be a járvány megfékezésére. A vesztegzár egyelőre november 15-ig lesz hatályban. Krisjanis Karins miniszterelnök a szerdai kabinetülést követően közölte, hogy az intézkedések célja áttörni a fertőzési láncolatokat és tehermentesíteni "a szörnyen túlterhelt" egészségügyi ellátórendszert.

A korlátozások keretében csütörtöktől csak az alapvető élelmiszereket árusító üzletek tarthatnak nyitva, a sport-, kulturális-, szabadidős- létesítményeknek és szórakozóhelyeknek be kell zárniuk.

A fodrászoknak is be kell zárniuk, mint egy éve ilyenkor, amikor ez a fotó készült a Babelitis tó partján, amikor ezt a narancssárga nadrágos úszót nem zavarta a befagyott tó jegén maszekoló szépségipari szolgáltató.
photo_camera A fodrászoknak is be kell zárniuk, mint egy éve ilyenkor, amikor ez a fotó készült a Babelitis tó partján, amikor ezt a narancssárga nadrágos úszót nem zavarta a befagyott tó jegén maszekoló szépségipari szolgáltató. Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

A vendéglátóipari egységek csak elvitelre szolgálhatnak fel ételeket. A gyülekezéseket megtiltották. A kijárási tilalom pedig este nyolc órától reggel öt óráig lesz hatályban. A lakosok csak alapos indokkal hagyhatják el lakóhelyüket ez idő alatt. Az iskolák távoktatásra, az alkalmazottak pedig - ahol ez lehetséges - távmunkára állnak át.

A lett egészségügyi hatóságok szerint a fertőzöttségi ráta rekordértéket ért el, az utóbbi két hétben százezer lakosra átlagosan 1400,8 koronavírus-fertőzött jutott. Daniels Pavluts egészségügyi miniszter szerint országosan már több kórház intenzív osztálya teljességgel betelt.

Lett oltópont Ventspilsben.
photo_camera Lett oltópont Ventspilsben. Fotó: GINTS IVUSKANS/AFP

Az 1,9 milliós balti ország lakosságának valamivel több mint felét oltották be eddig a koronavírus ellen. A rigai vezetés hónapok óta igyekszik az alacsony oltakozási kedvet serkenteni. Járványügyi szakértők mindemellett borúlátónak mutatkoztak a karantén újbóli elrendelése kapcsán. Mint mondták, az intézkedést későn hozták meg, és csak rövid távon jelent megoldást a fertőzöttek magas számára.

A járvány kitörése óta Lettországban 191 321 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2944 hunytak el a kórban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.