Tábornok-kormány alakul Romániában?

külföld
2021 október 21., 11:29

Nicolae Ciuca volt tábornok, egykori vezérkari főnök, jelenlegi hadügyminiszter lehet Románia következő miniszterelnöke.

Legalábbis erről írtak csütörtök délben a romániai lapok, a legutóbbi bukaresti egyeztetések után.

Romániában hetek óta kormányválság van, miután a nemzeti liberálisok-magyarok-liberálisok hárompárti koalícióját az utóbbi felmondta. Most úgy tűnik, hogy a nemzeti liberálisoknál igen befolyásos köztársasági elnök, Klaus Johannis rábeszélte egykori párttársait, hogy jelöljék kormányfőnek Nicolae Ciucát, aki tavaly két hétre már átvette egyszer egy átmeneti helyzetben a kormány vezetését, igaz akkor csak ügyvezetőként.

Az biztos, hogy Ciuca kedvéért a liberálisok nem mennek vissza a koalícióba, így legfeljebb kisebbségi kormányt lehetne alakítani a PNL és az RMDSZ részvételével. Ez úgy volna lehetséges, ha az új miniszterelnöknek bizalmat szavazna a legnagyobb ellenzéki párt, a szocialisták frakciója. Ez azért tűnik reálisnak most, mert a járványhelyzet nagyon rossz éppen Romániában, és e válság alatt úgy tűnik, hogy a baloldal nem akar előrehozott választást kikényszeríteni.

Nicolae Ciuca
photo_camera Nicolae Ciuca Fotó: DURSUN AYDEMIR/Anadolu Agency via AFP

Az RMDSZ-t vezető Kelemen Hunor óvatosan nyilatkozott, azt mondta, hogy elvi szinten nem örülne, ha egy nemrégiben leszerelt főtiszt lenne a kormányfő, de ideiglenes megoldásként nem zárja ki Ciuca támogatását. A Transindex szerint ha létrejönne egy új, kisebbségi kormány, akkor az eddigi három mellé még két miniszteri posztot szerezhetne az erdélyi magyar párt. (Transindex / MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.