Lengyel nők tízezrei mennek külföldre abortusz miatt

2021 október 22., péntek 10:52
13

Legalább 34 ezer lengyel nő ment illegális abortuszra, illetve utazott külföldre ebből az okból az elmúlt egy évben, amióta elfogadták Európa legszigorúbb abortusztörvényét. Az Abortion Without Borders (AWB) nevű szervezet szerint a valóságban még magasabb lehet ez a szám, hiszen már a korábbi szabályozás idején is 80-200 ezer nő volt kénytelen illegális beavatkozást kérni.

Az új törvény értelmében a lengyel nők csak akkor kérhetnek abortuszt, ha bizonyítottan nemi erőszakból vagy vérfertőzésből fogant a magzat, illetve ha a terhesség komplikációi az anya életét közvetlenül veszélyeztetik. Tehát kötelező megtartaniuk a nőknek azokat a magzatokat, amikről lehet tudni, hogy betegen vagy súlyosan sérülten születnek, és akár közvetlen a születés után életüket is vesztik. Korábban mindössze az abortuszok két százaléka esett a továbbra is engedélyezett kategóriába, vagyis jóformán teljes tiltásról beszélhetünk.

A Guardian azt írja, az AWB Angliába, Belgiumba, Németországba, Spanyolországba és Csehországba is segített kijuttatni az érintetteket. Júliusban mi is beszámoltunk róla, hogyan működik egy frissen létrejött civil szervezet, ami csehországi abortuszutakat szervez.

Tüntetés idén márciusban Fotó: WOJTEK RADWANSKI/AFP

Ezen a héten hozták nyilvánosságra a Human Rights Watch jelentését is, ami arra jutott, hogy az abortusztörvény felmérhetetlen károkat okoz a lengyel nőknek, különösen a szegényeknek, a vidékieknek és azoknak, akik más okból szorultak a társadalom peremére.

Tavaly októberben országszerte tüntettek a lengyel Alkotmánybíróság döntése ellen, Varsóban százezren vonultak utcára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt