Trágárságért bírságolta a Tilos Rádiót az NMHH

ÉLET
2021 október 22., 08:43
comments 5

"Következetesen trágár kifejezések" hangoztak el a Tilos Rádió 7térítő című műsorában a Médiatanács szerint, jelentsen ez bármit. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság büntetőtestülete megállapította, hogy a műsor korhatár-besorolása nem volt megfelelő, és nem a 21-05 óra közti idősávban használták a következetesen trágár kifejezéseket, amikor megfelelő korhatári besorolás mellett akár trágárkodhattak is volna.

Mivel a trágárságok reggel hét és kilenc között hangoztak el - amikor ezek szerint 16 éven aluli fiatalok tömegei rádiózhatnak, ha egyáltalán tudják, hogy mi ez a médium; talán úgy tudnám nekik jellemezni, hogy a rádió egy olyan podcast, amit csak adott időpontban lehet hallgatni egy spéci eszközön, és nem lehet megállítani vagy visszatekerni -, az NMHH 75 ezer forintra bírságolta az idén 30. születésnapját ünneplő közösségi rádióadót.

A Médiatanács emellett három vidéki rádióadót is megbírságolt. Közleményük szerint a nyíregyházi Karc FM 102,6 kevesebb magyar zenét, a dunaújvárosi Rádió 24 kevesebb hírt és közszolgálati, valamint a helyi közélettel foglalkozó, a mindennapi életet segítő műsort, míg a békéscsabai Csaba Rádió kevesebb szöveget és helyi közéleti műsort, valamint több zenét tett közzé, amiért a testület figyelmeztette a rádiók szolgáltatóit.

A Médiatanács ugyanakkor több, homoszexualitás népszerűsítése miatti bejelentést is vizsgált, de egyik esetben sem indított eljárást. Az egyik feljelentett műsor a TV2-n sugárzott Családi titok egyik júniusi epizódja volt, amit a testület szerint még a homofób törvény hatályba lépése előtt sugároztak. Az Ugytudjuk.hu-n megjelent "Szerelem a Gayer parkban" című írásról pedig megállapították, hogy nem tartalmaz "a kiskorúak védelme szempontjából ártalmas elemet". (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.