2022-ben Hold körüli pályára állítana egy űrhajót a NASA

2021 október 23., szombat 8:02

2022 februárjában ember nélküli küldetést indítana a Holdhoz az amerikai űrügynökség, a NASA. A tervek szerint egy Orion-űrhajót állítanának Hold körüli pályára.

A NASA Orion űrhajójának összeszerelése egy 2019-es teszt előtt. Fotó: HO/AFP

Ennek első lépéseként a héten rögzítették az űrhajót az új Space Launch System nevű, 98 méter magas rakétájuk tetejéhez.

Az Artemis 1 névre keresztelt jövő februári küldetés csak az első lesz a tesztek sorában, az ember nélküli missziót idővel emberes repülési tesztek követhetik.

De most előbb februárig tesztelik a rendszereket, például a kezelőfelületeket és a kommunikációs rendszereket. A februári küldetés időpontját a sikeres főpróba után fogják meghatározni.

"Az Artemis 1 lesz az alapja a mélyűr felderítésére indított emberi küldetéseknek" - írta közleményében a NASA, hozzátéve, hogy a küldetés folytatásaként az Artemis 2-vel már embereket küldenének az űrbe, előkészítve a "tartós emberi létezést a Holdon és azon is túl".

A NASA 52 éve küldött először embert a Holdra, ahol 1969-72 között összesen egy tucatnyi amerikai űrhajós landolt, mielőtt a NASA átpártolt volna az űrrepülőgépes küldetésekre. (Via The Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt