2022-ben Hold körüli pályára állítana egy űrhajót a NASA

Történelem
2021 október 23., 08:02

2022 februárjában ember nélküli küldetést indítana a Holdhoz az amerikai űrügynökség, a NASA. A tervek szerint egy Orion-űrhajót állítanának Hold körüli pályára.

A NASA Orion űrhajójának összeszerelése egy 2019-es teszt előtt.
photo_camera A NASA Orion űrhajójának összeszerelése egy 2019-es teszt előtt. Fotó: HO/AFP

Ennek első lépéseként a héten rögzítették az űrhajót az új Space Launch System nevű, 98 méter magas rakétájuk tetejéhez.

Az Artemis 1 névre keresztelt jövő februári küldetés csak az első lesz a tesztek sorában, az ember nélküli missziót idővel emberes repülési tesztek követhetik.

De most előbb februárig tesztelik a rendszereket, például a kezelőfelületeket és a kommunikációs rendszereket. A februári küldetés időpontját a sikeres főpróba után fogják meghatározni.

"Az Artemis 1 lesz az alapja a mélyűr felderítésére indított emberi küldetéseknek" - írta közleményében a NASA, hozzátéve, hogy a küldetés folytatásaként az Artemis 2-vel már embereket küldenének az űrbe, előkészítve a "tartós emberi létezést a Holdon és azon is túl".

A NASA 52 éve küldött először embert a Holdra, ahol 1969-72 között összesen egy tucatnyi amerikai űrhajós landolt, mielőtt a NASA átpártolt volna az űrrepülőgépes küldetésekre. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.