Egy hónap alatt elsöprő siker lett a barcelonai biciklis „iskolabusz”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
2021 október 24., vasárnap 15:16
23

Barcelona Eixample nevű városrészének utcáit a 2021-es tanév kezdete óta péntek reggelenként biciklik lepik el, rajtuk sisakos, hátizsákos gyerekekkel. Alig egy hónapja öt spanyol család kezdte: úgy döntöttek, hogy kísérleti jelleggel két keréken mennek a gyerekeikkel iskolába.

A bicíbus (vagyis bicajbusz) ugyanazon az elven működik, mint az iskolabuszok: van három megálló, ahol csatlakozni, illetve leválni lehet, és az útvonal három nagy iskolát érint. A szervezők minden héten közzéteszik az útvonalat és a csatlakozási pontokat. Legutóbb már százhúsz biciklin százötvenen – gyerek és szüleik – alkottak konvojt. A kezdeményezés olyan gyorsan olyan népszerűvé vált, hogy ugyan a városvezetés eredetileg csak két hétre rendelte el, hogy a helyi rendőrség, a Guardià Urbana biztosítsa a bicikliseket, a lakosok kikövetelték a folytatást. Így most a karácsonyi szünetig marad a bicajbusz mellett a rendőri kíséret, decemberben pedig egyeztet a program folytatásáról a városi tanács.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt