Elfogták Kolumbia legrettegettebb drogbáróját, Otonielt

drog
2021 október 24., 05:39
comments 1

Kolumbiában elfogták Dairo Antonio Úsugát, a latin-amerikai ország Otoniel álnéven is ismert legkeresettebb kábítószerkereskedőjét, a Clan del Golfo bűnszervezet vezetőjét - közölte Iván Duque kolumbiai elnök szombaton. Az 50 éves férfit a hadsereg, légierő és a rendőrség közös, Osiris nevű akciójában kerítették kézre szombat reggel az ország északnyugati felében található Uraba régióban. Otonielt a kábítószerkereskedelem mellett rendőrök meggyilkolásával, kiskorúak toborzásával, és gyermekek szexuális molesztálásával vádolják.

„Ez az évszázad legsúlyosabb csapása a kábítószerkereskedőkre országunkban - mondta Duque, aki Pablo Escobar 1993-ban történt bukásához hasonlította Úsuga őrizetbe vételét. - Otoniel álnéven ő volt a legrettegettebb drogbáró, aki rendőröket, katonákat és helyi aktivistákat gyilkolt.” Az elnök szerint Úsuga elfogásával vége a Clan Del Golfónak is, és felszólította a megmaradt bandatagokat, hogy adják fel magukat, vagy „a törvény teljes erejével fognak lesújtani rájuk”. Sergio Guzman, egy kolumbiai kockázatelemző cég igazgatója viszont nem osztja Duque optimizmusát, és azt állítja, bár nem kis dolog Otoniel elfogása, biztosan megvan már az utódja a szervezetben.

Otoniel elfogása után.
photo_camera Otoniel elfogása után. Fotó: HANDOUT/AFP

Az Egyesült Államok kérte Otoniel kiadatását, Az amerikai igazságügyi szervek ugyanis többiek között kábítószerkereskedelem vádjával folytatnak eljárást ellene. A bogotái vezetés korábban hárommilliárd peso (250 millió forint), az amerikai kormány pedig ötmillió dolláros (másfél milliárd forint) nyomravezetői díjat tűzött ki a bűnöző fejére.

Az 50 éves Otoniel egykor baloldali gerillaként kezdte, majd szélsőjobboldali félkatonai milíciákhoz csatlakozott, és később a Clan del Golfo bűnszervezet vezetőjévé küzdötte fel magát. A Kolumbia 32 tartományából tízben tevékenykedő bűnszervezet jelenleg mintegy 1200 embert tart fegyverben, többségük korábban félkatonai milíciák tagja volt. A hatóságok szerint a kábítószerkereskedelem mellett a banda illegális bányászati tevékenységeket is felügyel, illetve országszerte tart rettegésben helyi közösségeket.

A kolumbiai hatóságok 2016-ban indították az Agamemnon fedőnevű műveletet Otoniel elfogására. A rendvédelmi szervek tájékoztatása szerint ennek során a bandavezér tucatnyi segédjét ölték meg vagy fogták el, elvágva a bűnözők pénzügyi forrásait, folyamatos menekülésre kényszerítve Otonielt. 2017-ben a bűnöző egy videóüzenetet tett közzé, amelyben azt állította, hogy kész feladni magát a hatóságoknak, bár ez végül nem történt meg.

2021 márciusában őrizetbe vették Nini Johana Úsugát, Otoniel húgát a kolumbiai rendőrség és az amerikai kábítószerellenes ügynökség (DEA) közösen végrehajtott művelete során, és kiadták az Egyesült Államoknak, ahol kábítószerkereskedelem és pénzmosás gyanúja miatt emeltek vádat ellene. (MTI, Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.