Dezső András elmondta: ő volt az újságíró, akire rászállt a titkosszolgálat

POLITIKA
2021 október 25., 19:00

2016 szeptemberében jelent meg a 444-en az „Elővették a magánélete részleteit, aztán "titkos együttműködésre" akarták rávenni. Nem a rendszerváltás előtt, hanem most” című cikk. Az írás egy meg nem nevezett magyar újságíró történetéről szólt, akihez 2015 telén váratlanul odaléptek az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) munkatársai, és együttműködésre akarták rávenni.

A cikk megjelenése után ellenzéki kezdeményezésre összehívták a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. A belügy elismerte, hogy „valami történt”, egy közleményben kémkedést emlegettek, de ennél több érdemben nem derült ki, vizsgálatot nem indítottak.

Öt évvel később a történet szereplője névvel is előállt: ő Dezső András, a hvg.hu újságírója, titkosszolgálati és bűnügyi szakíró, akinek most jelenik meg könyve a magyar titkosszolgálatok működéséről.

link Forrás

Történetét a Partizánnak adott interjúban mondta el. Dezső András elmondta, a 2014-es kitiltási botrányról szóló cikkei miatt keresték meg. Akkor az Egyesült Államokból kormányközeli tisztviselőket tiltottak ki, Dezső András amerikai diplomáciai forrásoktól információkat szerzett, ezekből pedig cikkeket írt.

A Partizánban elmondta: leszólították az utcán a szolgálat emberei, és azt mondták, hogy beszélni szeretnének vele a biztonságát érintő kérdésről. Arra a kérdésre, hogy megzsarolták-e, azt mondja: egy fedősztorit mondtak el, amit lehet nyomásgyakorlásként értelmezni.

A nemzetbiztonság emberei kíváncsiak voltak a forrásaira, és arra, hogy honnan jönnek az információk a cikkeihez. Dezső elmondása szerint az illető amerikai diplomata egyébként más újságírókkal is találkozott, ezek ráadásul nem titkos találkozók voltak, hanem kávéházi beszélgetések.

Az interjúban kérdésre megerősíti: a nemzetbiztonság emberei azt adták elő, hogy valójában segíteni akarnak neki, hogy elkerülje a nagyobb bajt - ezért cserébe segítséget vártak volna. A teljes interjú:

link Forrás

Dezső András nem működött együtt velük.

Idén nyáron, a Pegasus-ügy kirobbanása után Panyi Szabolcs, a Direkt 36 újságírója is hivatkozott a történetre - akkor még név nélkül. Panyi, akivel korábban együtt dolgoztak az Indexnél, azt írta a történetről:

„Ezért került célkeresztbe a kollégám is, akinek zsarolói azonban teljesen elszámították magukat. Ő ugyanis semennyire nem volt hajlandó engedni a nyomásgyakorlásnak. Bátorságának és leleményességének köszönhetően azonban nem csak az ellene kitervelt konkrét akció végződött kudarccal. Több, a nemzetbiztonsági világban jártas forrásom szerint egyértelműen emiatt van az is, hogy a magyar szolgálatok azóta már nem mernek hasonlóan brutális és szovjet eszközökhöz nyúlni – legalábbis újságírók esetében. Hálával vegyes bűntudatot érzek, amiért a barátom meghurcoltatása kellett hozzá, hogy én és más magyar újságírók az elmúlt években relatív biztonságban dolgozhassunk.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.