Egy holland pszichológus egy interjúban vallotta be, hogy több mint 100 embernek adott öngyilkos port

külföld
2021 október 25., 17:52

Egy holland pszichológus azt nyilatkozta egy újságnak, hogy már több mint 100 embernek adott öngyilkos port (Agent X), és az sem érdekli, ha börtönbe csukják, de ezzel szeretné felhívni a figyelmet az eutanázia kiterjesztésének fontosságára.

„Azoknak az embereknek biztosítottam eszközt, akik meg akarják őrizni a kontrolt a saját életük vége felett, hogy az általuk választott időpontban vethessenek véget az életüknek. Én egy ellátó vagyok. Több mint 100 embernek biztosítottam az Agent X-et” - nyilatkozta a 78 éves Wim van Dijk, aki ezért három évet is kaphat.

A holland törvények szerint ugyanis csak azon hajthatnak vége eutanáziát, akinek az orvosa igazolja, hogy olyan betegségtől szenved, amire nincs gyógymód. A pszichológus a Végső Akarat Szövetkezet (Last Will Cooperative) tagja, akik azért kampányolnak, hogy liberálisabb legyen a törvény, és több ember hozzáférjen az eutanáziához.

„Azt akarom elérni, hogy a társadalmi nyugtalanság olyan mértékűvé váljon, hogy az igazságszolgáltatás ne tudja figyelmen kívül hagyni. Nem igazán érdekel, hogy letartóztatnak vagy börtönbe zárnak. Azt akarom, hogy történjen valami” - nyilatkozta Wim van Dijk.

Az ügyészek már vizsgálják a szervezetet, amiért embernek adtak gyilkos gyógyszert, amit Agent X-re kereszteltek. A szervezet tagadja, hogy árultak volna ilyen szert. A holland rendőrség viszont júliusba tartóztatta le a csoport egyik 28 éves tagját, aki több száz embernek adott el öngyilkos tablettát, legalább 6 ember pedig ennek köszönhetően halt meg. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.