Két év börtönre ítélték Hernádi Zsoltot Horvátországban

bűnügy
2021 október 25., 13:52
comments 4

Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt hat, Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgatót pedig két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a zágrábi Legfelsőbb Bíróság - írja az Euronews.

A horvát 24sata.hr-re hivatkozva azt írják, a testület elutasította a két vádlott 2019-es fellebbezését, és helybenhagyta a korábbi ítéletet, így a volt horvát kormányfőt, Ivo Sanadert 10 millió euró kenőpénz elfogadása miatt hat, Hernádi Zsoltot pedig vesztegetés miatt két év letöltendő börtönre ítélték. Az ítélet jogerős.

Hernádi Zsoltot Magyarország valószínűleg nem fogja kiadni Horvátországnak.

A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség 2013-ban emelt vádat a Mol-vezérigazgató ellen, mert arra jutottak, hogy a MOL azért vehette át 2009-ben az INA nevű horvát energiacég feletti irányítást, mert Hernádi lefizette Sanader akkori horvát kormányfőt.

A magyar Központi Nyomozó Főügyészség még 2011-ben rendelt el nyomozást az ügyben ismeretlen tettes ellen. A főügyészség akkor megállapította, hogy a MOL érdekében és vezetői részéről bűncselekmény nem valósult meg, ezért a nyomozást bűncselekmény hiányában megszüntette.

A magyar bíróság aztán 2013-ban megtagadta a horvát ügyészség által Hernádi Zsolt ellen kibocsátott európai elfogatóparancs végrehajtását, mivel álláspontja szerint azt ugyanabban az ügyben adták ki, amely miatt korábban a magyar ügyészség is vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában az eljárást megszüntette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.