Szudánban több kormánytagot is őrizetbe vett a hadsereg

külföld
2021 október 25., 06:04
comments 1

Szudánban a hadsereg hétfőre virradóan őrizetbe vette az átmeneti kormány több civil tagját az al-Hadasz hírtelevízió szerint. Az ország egyik legjelentősebb demokráciapárti szervezete puccsnak minősítette a történteket, és tüntetésekre szólított fel.

Az al-Hadasz meg nem nevezett forrásokra hivatkozva arról is beszámolt, hogy házi őrizet alá került a miniszterelnök, Abdullah Hamdok is.

Abdalla Hamdok miniszterelnök
photo_camera Abdullah Hamdok miniszterelnök Fotó: ASHRAF SHAZLY/AFP

Hírügynökségek szerint az országban több helyen, köztük a fővárosban, Kartúmban is leállt az internetszolgáltatás, a 2019-es kormányellenes tüntetéseket szervező Szudáni Szakmai Szövetség (SPA) pedig az utcára hívta az embereket.

Szudánban harminc évig Omár el-Besír elnök irányított kemény kézzel. Besírt a tömegtüntetések nyomán 2019-ben a hadsereg megbuktatta, ezt követően pedig a civilek a katonasággal karöltve átmeneti kormányt hoztak létre. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.