Meghalt Ro Te Vu

2021 október 26., kedd 10:50

88 éves korában a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórházban meghalt Ro Te Vu, a Dél-Koreai Köztársaság korábbi elnöke. A régóta egészségügyi problémákkal küzdő politikust egy meg nem nevezett betegséggel kezelték a kórházban.

Ro Te Vu nevét Magyarországon leginkább azért ismerik, hogy Dél-Korea az ő vezetése alatt épített ki diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal 1989-ben, Ro még Magyarországon is járt az alkalomból. Azért volt egy nagy szám, mert az Észak-Koreával való szembenállás miatt évtizedeken át végletesen antikommunista külpolitikát folytató Dél-Korea elsőként Magyarországgal lépett diplomáciai kapcsolatba a szocialista országok közül.

Ro Te Vu 1995-ben, bírósági tárgyalásán Fotó: CHOO YOUN-KONG/AFP

Ro kulcsszerepet játszott Dél-Korea modern történelmének egyik legsötétebb eseményében, az 1979-es katonai puccsban. Pak Csong Hi korábbi vezető meggyilkolása és a puccs után először Ro korábbi katonatársa és barátja, Cson Duhvan került az elnöki székbe, aki 1980-tól 88-ig irányította Dél-Koreát, majd megindult a hatalom tervezett átadása Ro Te Vunak. A barátok számításába azonban hiba csúszott, az egyre erősödő demokráciapárti tüntetések miatt végül demokratikus választást kellett tartani, amit kiélezett küzdelemben sikerült csak Ro Te Vunak megnyernie. Történészek szerint lényegében ezzel a választással kezdődött meg Dél-Korea demokratizálása.

Ro Te Vu 1995-ig volt Dél-Korea elnöke, ekkor ugyanis felelősségre vonták az 1979-es puccs során kitört kvangdzsui felkelés vérbefojtásáért és korrupcióért. 22 évre ítélték és börtönbe is vonult, elnöki utódja, Kim Jongszam azonban kegyelemben részesítette. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt