Meghalt Ro Te Vu

külföld
2021 október 26., 10:50

88 éves korában a Szöuli Nemzeti Egyetemi Kórházban meghalt Ro Te Vu, a Dél-Koreai Köztársaság korábbi elnöke. A régóta egészségügyi problémákkal küzdő politikust egy meg nem nevezett betegséggel kezelték a kórházban.

Ro Te Vu nevét Magyarországon leginkább azért ismerik, hogy Dél-Korea az ő vezetése alatt épített ki diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal 1989-ben, Ro még Magyarországon is járt az alkalomból. Azért volt egy nagy szám, mert az Észak-Koreával való szembenállás miatt évtizedeken át végletesen antikommunista külpolitikát folytató Dél-Korea elsőként Magyarországgal lépett diplomáciai kapcsolatba a szocialista országok közül.

photo_camera Ro Te Vu 1995-ben, bírósági tárgyalásán Fotó: CHOO YOUN-KONG/AFP

Ro kulcsszerepet játszott Dél-Korea modern történelmének egyik legsötétebb eseményében, az 1979-es katonai puccsban. Pak Csong Hi korábbi vezető meggyilkolása és a puccs után először Ro korábbi katonatársa és barátja, Cson Duhvan került az elnöki székbe, aki 1980-tól 88-ig irányította Dél-Koreát, majd megindult a hatalom tervezett átadása Ro Te Vunak. A barátok számításába azonban hiba csúszott, az egyre erősödő demokráciapárti tüntetések miatt végül demokratikus választást kellett tartani, amit kiélezett küzdelemben sikerült csak Ro Te Vunak megnyernie. Történészek szerint lényegében ezzel a választással kezdődött meg Dél-Korea demokratizálása.

Ro Te Vu 1995-ig volt Dél-Korea elnöke, ekkor ugyanis felelősségre vonták az 1979-es puccs során kitört kvangdzsui felkelés vérbefojtásáért és korrupcióért. 22 évre ítélték és börtönbe is vonult, elnöki utódja, Kim Jongszam azonban kegyelemben részesítette. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.