Kétszeresére duzzasztaná a hadseregét Lengyelország az orosz fenyegetés miatt

külföld
2021 október 27., 19:28
comments 7

A jelenlegi 110 ezerről 250 ezerre emelné a lengyel hadseregben szolgáló hivatásos katonák számát a lengyel kormány egy friss törvényjavaslat szerint - írja a The Times. A brit lap Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök-helyettest és a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetőjét idézve azt írja, hogy a lengyel kormány úgy látja, Oroszország növekvő fenyegetése miatt szüksége van egy "komoly és független elrettentő erőre". Lengyelország Nato szövetségesei ugyanis nem biztos, hogy időben tudnának mozgósítani egy esetleges orosz támadás ellen.

Kaczynski szerint az orosz fenyegetés egyre nő, Oroszország hibrid hadviseléssel provokálja Lengyelországot, és folyamatos hadgyakorlatokkal készíti fel a hadseregét, hogy visszaszerezte a kommunizmus bukása előtti birodalmának legalább egy részét.

photo_camera Katonai felvonulás Krakkóban 2021 augusztusában. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Lengyelország már eddig is elég sokat költött a hadseregére, sőt, azon kevés, összesen kilenc Nato tagország közé tartozik, amelyek a Nato elvárásának megfelelően a GDP legalább két százalékát költik a hadseregre. A lengyel kormány szerint viszont ez sem elég, bár egyelőre nem tudni, hogy mennyivel költ majd többet a hadsereg bővítésére. Kaczyinski mindenesetre azt mondta, hogy jobb egy kicsit jobban eladósodni, de biztonságban lenni. A lengyel kormány a hadsereg bővítése mellett egy kifejezetten kiberbiztonsággal foglalkozó védelmi egységet is létre akar hozni és 2500 zlotyi, vagyis közel 200 ezer forintnak megfelelő jutalommal akarja ösztönözni a katonákat, hogy minél hosszabban maradjanak a hadsereg kötelékében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.