Több szicíliai várost is elöntött a víz, ketten meghaltak

klímaváltozás
2021 október 27., 05:24

A napok óta tartó vihar után rengeteg víz árasztotta el Catania városát Szicíliában, az áradás két ember halálát okozta. Catania egyes részein az utak teljesen víz alá kerültek, a YouTube-ra felkerült videók szerint mint egy folyó, úgy hömpölyög a víz a házak között.

link Forrás

A meteorológusok szerint Szicília keleti részét egy ritka mediterrán hurrikán, az úgynevezett Medicane sújtja. Az olasz polgári védelmi minisztérium kedden kiadta a legsúlyosabb időjárási figyelmeztetést Szicília és a szomszédos Calabria egyes részeire.

Catania polgármestere szerint Szicília keleti részén „példátlan” intenzitású eső esett, emiatt elrendelte, hogy az alapvető szolgáltatások kivételével mindent bezárjanak, a lakosságot pedig arra kérte, maradjanak otthon.

Az olasz sajtó két halálesetről számolt be: egy 53 éves férfi holttestét egy autó alatt találták meg, és meghalt egy 67 éves férfi is, 53 éves feleségét viszont még mindig keresik. Őket a víz sodorta el a Catania közelében található Scordia városában.

photo_camera Fotó: SALVATORE ALLEGRA/Anadolu Agency via AFP

A víz miatt a legtöbb helyen áram sincs, bezárták az iskolákat, ki kellett üríteni a cataniai Garibaldi kórház néhány épületét. Az előrejelzések szerint a helyzet csak rosszabb lesz, mert a vihar a hét második felében fokozatosan erősödik, csütörtökön és pénteken további heves esőzések várhatóak, ami további áradásokat hozhat.

Tudósok szerint az emberi tevékenység okozta klímaváltozás miatt a hasonló, szélsőséges időjárási jelenségek egyre gyakoribbak és intenzívebbek lesznek. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.