Závecz: 4 százalékponttal előzi a Fideszt az ellenzék közös listája

POLITIKA
2021 október 27., 17:03
comments 6

A ZRI Závech Research legfrissebb közvélemény-kutatása szerint az ellenzék közös listája októberben növelni tudta előnyét a Fidesszel szemben - írja a Telex.hu. Eddig idén 1-2 százalékra mérték az ellenzéki közös lista előnyét, ami a kutatócég szerint nagyjából döntetlennel ér fel. Az ellenzéki előválasztás első fordulója után, második fordulója közben, október 11 és 19 között végzett felmérés szerint viszont az ellenzéki lista előnye 4 százalékpontra nőtt a Fidesszel szemben.

Októberben a Závecz szerint a választókorú népesség 39 százaléka szavazna az ellenzéki listára, egy százalékponttal többen, mint egy hónappal korábban, a Fideszre pedig 35 százalék, két százalékponttal kevesebben, mint szeptemberben.

Az ellenzéki lista előnye Budapesten és a megyeszékhelyeken jelentős, a fővárosban 58 százalék szavazna az ellenzékre és 24 a kormánypártra, a nagyobb vidéki városokban ez az arány 43 és 33 százalék. A kisebb vidéki városokban viszont átveszi a vezetést a Fidesz-KDNP listája, 38-34 arányban veri itt az ellenzéket. A falvakban még nagyobb a kormánypárt előnye, 39 százalék szavazna a Fidesz listájára, 32 az ellenzéki összefogásra.

A kutatás szerint a lakóhely mellett az iskolázottság határozza még meg jelentősen, hogy ki melyik listára szavazna. A diplomások között az ellenzék a szavazatok 44, a Fidesz 30 százalékát kapná, az érettségizetteknél az arány 40-33 százalék, a szakmunkás végzettségűeknél nagyon szorosan, de az ellenzék vezet 38-37 százalékos arányban, az általános iskolát végzetteknél a Fidesz vezet 39-36 százalékos arányban, a szakmunkás végzettségűeknél nagyon szorosan.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt