Az USA immár hivatalosan is aggódik a kínai fegyverkísérletek miatt

külföld
2021 október 28., 06:23
comments 2

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának főnöke elsőként ismerte el hivatalosan amerikai részről, hogy Kína új típusú fegyverekkel kísérletezett. A Financial Times számolt be elsőként arról, hogy Kína júliusban, majd a lap egy újabb cikke szerint augusztusban is hiperszonikus siklórakétákkal kísérletezett.

Hogy pontosan milyen fegyver a hiperszonikus siklórakéta, és mennyire meglepő fordulat, hogy Kína ilyennel kísérletezett, arról a múlt héten bővebben is írtam. Most legyen elég annyi, hogy ilyen fegyvere hivatalosan csak Oroszországnak van, a hiperszonikus siklórakéta pedig annyiban különleges, hogy a hagyományos ballisztikus rakétákkal szemben a manőverezhetősége miatt kiszámíthatatlan a röppályája, és olyan szögekből is csapást lehet mérni velük távoli célpontokra, melyekre az előrejelző rendszerek nincsenek felkészítve.

Milley "nagyon jelentős eseményként" jellemezte a kínai teszteket, egyben "nagyon aggasztónak" is nevezte azokat. "Nem tudom, hogy ez olyan-e, mint a Szputnyik fellövése volt, de nagyon hasonlít rá" - mondta a hidegháború egyik legkomolyabb fordulatára, az első szovjet műhold fellövésére utalva. A Szputnyik pályára állítása komoly pánikot okozott az Egyesült Államokban, mely onnantól kezdve hátrányban érezte magát az űrversenyben és a rakétatechnológiában is.

Mint azt fentebb már hivatkozott cikkemben írtam, a hiperszonikus siklórakéta fejlesztése azoknak az országoknak, melyek képesek önállóan műholdakat pályára állítani, nem jelenthet komolyabb technikai kihívást. Oroszországnak elismerten is van ilyen fegyvere, és az amerikaiaknak is megvannak a képességeik a kifejlesztésére, amit az is jelez, hogy a múlt héten egyből három kísérletet is végeztek hiperszonikus rakétákkal.

Kína amúgy tagadja, hogy a júliusi és az augusztusi rakétakísérleteket hiperszonikus fegyverekkel végezték volna. Állításuk szerint csak űrhajók visszatérő rendszereit tesztelték. (Via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.