Az USA immár hivatalosan is aggódik a kínai fegyverkísérletek miatt

2021 október 28., csütörtök 6:23
2

Mark Milley, az amerikai vezérkari főnökök egyesített tanácsának főnöke elsőként ismerte el hivatalosan amerikai részről, hogy Kína új típusú fegyverekkel kísérletezett. A Financial Times számolt be elsőként arról, hogy Kína júliusban, majd a lap egy újabb cikke szerint augusztusban is hiperszonikus siklórakétákkal kísérletezett.

Hogy pontosan milyen fegyver a hiperszonikus siklórakéta, és mennyire meglepő fordulat, hogy Kína ilyennel kísérletezett, arról a múlt héten bővebben is írtam. Most legyen elég annyi, hogy ilyen fegyvere hivatalosan csak Oroszországnak van, a hiperszonikus siklórakéta pedig annyiban különleges, hogy a hagyományos ballisztikus rakétákkal szemben a manőverezhetősége miatt kiszámíthatatlan a röppályája, és olyan szögekből is csapást lehet mérni velük távoli célpontokra, melyekre az előrejelző rendszerek nincsenek felkészítve.

Milley "nagyon jelentős eseményként" jellemezte a kínai teszteket, egyben "nagyon aggasztónak" is nevezte azokat. "Nem tudom, hogy ez olyan-e, mint a Szputnyik fellövése volt, de nagyon hasonlít rá" - mondta a hidegháború egyik legkomolyabb fordulatára, az első szovjet műhold fellövésére utalva. A Szputnyik pályára állítása komoly pánikot okozott az Egyesült Államokban, mely onnantól kezdve hátrányban érezte magát az űrversenyben és a rakétatechnológiában is.

Mint azt fentebb már hivatkozott cikkemben írtam, a hiperszonikus siklórakéta fejlesztése azoknak az országoknak, melyek képesek önállóan műholdakat pályára állítani, nem jelenthet komolyabb technikai kihívást. Oroszországnak elismerten is van ilyen fegyvere, és az amerikaiaknak is megvannak a képességeik a kifejlesztésére, amit az is jelez, hogy a múlt héten egyből három kísérletet is végeztek hiperszonikus rakétákkal.

Kína amúgy tagadja, hogy a júliusi és az augusztusi rakétakísérleteket hiperszonikus fegyverekkel végezték volna. Állításuk szerint csak űrhajók visszatérő rendszereit tesztelték. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt