Kína ugyan tagad, mégse volna meglepő, ha valóban lenne hiperszonikus csodarakétája

Lezárt tartalom a Kör tagjainak külföld
2021 október 22., 4:01
comments 13

A szalagcímek szokás szerint hangzatosak voltak. „Kína újfajta űrképességet tesztel hiperszonikus rakétával” – írta például a Financial Times, amely szombaton elsőként számolt be az augusztusi kínai rakétakilövésről, mivel Peking annak idején mélyen hallgatott. A lap csütörtöki beszámolója szerint Kína nem is egy, hanem két rakétatesztet is végzett.

A Financial Times szombati beszámolója elég riasztóan hangzott. „Kína augusztusban olyan, atomtöltettel felszerelhető hiperszonikus rakétát tesztelt, ami, mielőtt nagy sebességgel rárepült volna a céljára, körberepülte a földtekét, olyan fejlett űrképességről tanúbizonyságot téve, ami még az amerikai hírszerzést is meglepte” – írták. Később ugyan hozzátették, hogy a hiperszonikus siklórepülő, amit a rakéta célba juttatott, kb. negyven kilométerrel célt tévesztett, de a lap két forrása szerint inkább azt bizonyítja a teszt, hogy Kína „meghökkentő fejlődést ért el a hiperszonikus fegyverekkel, és sokkal fejlettebb, mint azt az amerikai illetékesek gondolták”. „Fogalmunk sincs, hogyan csinálták” – mondta öt névtelen forrásuk közül az egyik.

Fél évszázados technológia

A New York Times friss összefoglalója szerint ez utóbbi állítás kissé inog. Ha más nem, fogalmuk azért lehetne az amerikaiaknak arról, hogy egy nemcsak műholdakat, de űrállomásokat pályára állítani képes, Hold- és Mars-missziókat is indító űrprogramot folytató ország hogyan lehet képes hiperszonikus siklórepülőket pályára állítani.

photo_camera Az orosz Avangard, a világ egyetlen, elismerten létező hiperszonikus siklórakéta-rendszere Fotó: Sputnik via AFP

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt