Hadrendbe állt a hiperszonikus rakéta, ami Putyin szerint a világ bármely pontjára képes eljuttatni a nukleáris töltetet

külföld
2019 december 28., 10:05

Az orosz hadseregben hadrendbe állították pénteken a hiperszonikus, irányítható szárnyas siklóblokkal felszerelt Avangard rakétarendszert. Erről Szergej Sojgu védelmi miniszter tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt.

Kísérletek a fegyverrel 2004 óta folynak. Leírása szerint az Avangard siklóblokkja a sűrű légrétegekben a hangsebesség több mint hússzorosával (óránként több mint 24 500 kilométerrel) képes repülni, a rakétaelhárítási rendszereket a haladási irányát és magasságát módosító manőverekkel meghaladva. Mindeközben 2 megatonna nukleáris töltetet képes hordozni.

2019. december 24., Putyin elnök és védelmi minisztere karácsonyozik
photo_camera 2019. december 24., Putyin elnök és védelmi minisztere karácsonyozik Fotó: Mikhail Klimentyev/Sputnik

Az Avangard létezéséről elsőként Vlagyimir Putyin tett említést a nyilvánosság előtt 2018. március 1-jei évértékelőjében, több más „legyőzhetetlen fegyverrel” együtt. A védelmi minisztérium vezető testületének tavaly év végi ülésén Putyin közölte, hogy megkezdődött a rendszer sorozatgyártása. Az orosz vezető azt hangoztatta akkor, hogy az Avangard a Szarmat rakétákkal, valamint a Kinzsal és a Pereszvet rakétarendszerekkel együtt megsokszorozza az orosz hadsereg és flotta potenciálját, amivel „megbízhatóan és feltétlenül szavatolja Oroszország biztonságát a legközelebbi évtizedekre”. Most a héten 

Putyin ismét elmondta, hogy hazája az egyetlen ország, amelynek hiperszonikus fegyvere van, vagyis Oroszország a történelem során most először jár élen a világban egy teljes fegyverzetcsoport kifejlesztésében, míg korábban mindig csak kullogott az Egyesült Államok után.

Az orosz elnök márciusi beszédében a cirkálórakétáról azt mondta, hogy azzal a világ bármelyik pontját elérhetik, és szinte észrevétlenül tudnának célba juttatni vele atomfegyvert. A rakéta szerinte „láthatatlan minden létező és jövőbeni rakétaelhárító és légvédelmi rendszer számára”, de kiszámíthatatlan röppályája miatt amúgy is lehetetlen lelőni. 

2018 decembere, tesztcsapás egy kamcsatkai célpontra
photo_camera 2018 decembere, tesztcsapás egy kamcsatkai célpontra Fotó: Sputnik

Putyin hangsúlyozta, hogy az új atomfegyvereikkel „a békét kívánják fenntartani a világban”, az Avangard rakétarendszer létét pedig azzal indokolta, hogy 

az Egyesült Államok olyan rakétavédelmi rendszert fejlesztett, amely megállítja az orosz atomot, és így semmissé teszi Moszkva nukleáris fenyegetését.

Az új orosz csodafegyverek hatékonyságát nyugati szakértők megkérdőjelezik, illetve az is aggodalmakra adott okot, hogy nyáron a gyanú szerint egyik példányának felrobbanása okozhatott radioaktív szennyezést, amit aztán az orosz állam igyekezett eltitkolni.

A fegyverkezési verseny logikájából következően természetesen Kína és az USA is fejleszti a saját hiperszonikus rakétáját. (Guardian, MTI)