Gubás Gabi szerint olyan volt Dobrev Klárát alakítani az Elkxrtukban, mint Meryl Streepnek eljátszani Margaret Thatchert

KULTÚRA
2021 október 29., 09:36
comments 82

„Klára szerepe az én pályámon talán egy kicsit olyan, mint amikor Meryl Streep eljátszhatta a Vaslady, Margaret Thatcher szerepét, vagy gondoljunk csak A Koronában az Erzsébet királynőt játszó Olivia Colmanre vagy a Coco Chanelt alakító Marion Cotillard-ra”

– mondta az Indexnek adott interjújában Gubás Gabi, aki az Elkxrtukban alakította Dobrev Klárát.

photo_camera Gubás Gabi és Bede-Fazekas Szabolcs az Elkxrtukban

A színésznő ezután azzal folytatta, hogy soha semmi köze nem volt a politikához, nem követte szorosan az eseményeket – azt nem fejtette ki, hogy itt most pontosan milyen eseményekre gondol –, illetve nem folyt bele „semmiféle politikához kapcsolható dologba”, emiatt „abszolút objektíven, előítéletek nélkül” tudta megformálni ezt a szerepet, amiben „az emberi oldalt, a motivációt” igyekezett megfogni.

Elmondása szerint a filmben elhangzó mondat, amikor a filmbéli Dobrev Klára közli, hogy „járulékos veszteség, ha az ártatlanul arra járó emberek is veszélybe kerülnek, miután a rendőrök lecsapnak a tüntetőkre”, egy „nagyon kemény mondat”, amit szerinte „csak katatón állapotban képes kimondani egy ember, ha nem egy velejéig romlott és gonosz emberről van szó”. Úgy gondolja, az az ember, akit ő személyesít meg, „nem ilyen”.

A kérdésre, hogy mennyire kísérte figyelemmel a 2006-os eseményeket, Gubás azt válaszolta: „2006-ban épp a magánéleti válságomból való újraépítkezéssel voltam elfoglalva, azzal törődtem, hogy befelé figyeljek, és kevésbé foglalkoztam a társadalmunkat érő traumával”.

Szerinte színészként a „történetmesélés” a feladata, „nem az ítélkezés”, azt inkább „szűrje le a néző”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.