Folyamatosan nő a légszennyezettség az országban

egészség
2021 október 30., 14:01
comments 1
photo_camera Füstköd Debrecen felett Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

Budapesten és számos további településeken nőtt a légszennyezettség az országban, olyannyira, hogy négy településen már egyenesen veszélyes a levegő minősége a megnövekedett szállópor-koncentráció miatt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által szombaton közölt adatokat az MTI adta közre még a reggeli órákban.

A légszennyezettség egészségügyi értékelése során négy szintet különböztet meg az NNK: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes).

Az NNK szombaton már négy települést jelöltek piros színnel: Kazincbarcikát, Sajószentpétert, Nyíregyházát és Dorogot, míg Budapest, Százhalombatta, Tatabánya, Várpalota, Putnok, Miskolc, Oszlár és Debrecen levegőjét is egészségtelennek minősítették.

Ezek mellett tizenegy, mérőállomással rendelkező településen kifogásolt a levegőminőség a szálló por miatt.

A levegőminőség különösen az északkeleti országrész városaiban rossz: azokon a területeken a tájékoztatási küszöbérték fölött, olykor már a riasztási küszöbérték környékén alakul a szálló por (PM10) koncentrációja. A kedvezőbb szélmozgásoknak köszönhetően a Győr-Baja vonal környezetében, illetve az Észak-Dunántúl más részein is javuló tendencia veheti kezdetét.

Az NNK már pénteken jelezte, hogy a rossz levegőminőség miatt a légzőszervi betegségben szenvedők tünetei tovább súlyosbodhatnak, ezért azt javasolják, hogy ahol veszélyes a levegő minősége, a gyerekek, a várandós nők, az idősek és a krónikus légzőszervi, illetve szív- és érrendszeri betegségben szenvedők inkább kerüljék a szabadban történő tartózkodást.

Az NNK azt is kéri, mellőzzék a helytelen fűtési módok alkalmazását, valamint a zöldhulladék égetését.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt