Lemondott az egyik leghíresebb brit bank, a Barclays vezérigazgatója

bűnügy
2021 november 01., 11:57

Lemondott posztjáról az egyik legismertebb brit bank, a Barclays vezérigazgatója, Jes Staley azután, hogy bankja igazgatótanácsa ebben egyezett meg a brit bankfelügyelettel, az FCA-val (Financial Conduct Authority).

Jes Staley, a Barclays most távozó vezérigazgatója 2018 januárjában a Downing Streeten, a brit miniszterelnök rezidenciájára érkezőben.
photo_camera Jes Staley, a Barclays most távozó vezérigazgatója 2018 januárjában a Downing Streeten, a brit miniszterelnök rezidenciájára érkezőben. Fotó: TOLGA AKMEN/AFP

Az FCA 2019-ben kezdett vizsgálatot a banknál, részben azt kutatva, hogy milyen kapcsolatban állt Staley Jeffrey Epsteinnel, a szexuális ragadozó pénzügyi befektetővel, aki 2019 augusztusában a vizsgálati fogságban végzett magával.

Epstein a gyanú szerint kiskorú lányokat kényszerített szexuális szolgáltatásokra saját maga, illetve terebélyes és tekintélyes baráti köre számára. Hogy milyen nagy tekintélyű barátjai voltak, azt jól szemlélteti, hogy ügyében még András yorki herceggel szemben is felmerült a gyanú, hogy fiatalkorú lánnyal létesített szexuális kapcsolatot.

Az, hogy az FCA mire jutott a kutakodásaiban, egyelőre nem került nyilvánosságra. A Barclays közleményében csak annyit közölt, hogy Staley meg kvánja fellebbezni a nyomozás eredményét. "A következtetések, illetve annak ismeretében, hogy Staley úr meg kívánja fellebbezni azokat, az igazgatótanács és Staley úr abban állapodtak meg, hogy vissza fog vonulni vezérigazgatói posztjáról" - írták közleményükben, hozzátéve, hogy az igazgatótanács "csalódott" a történtek miatt, mert "Staley sikeresen, elkötelezetten és komoly szaktudással vezette a Barclays Csoportot 2015 decembere óta".

A bank közleménye szerint a vizsgálat során nem állapították meg, hogy Staley tudott volna Epstein feltételezett bűneiről". Az FCA nem kommentálta a történteket a Guardiannek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.