Rekord: csaknem kétszer annyi gímszarvast sikerült idén megölni Zala megyében, mint tavaly

ÉLET
2021 november 01., 06:09
comments 8

Rekorderedménnyel zárult a gímszarvasbika-vadászat Zala-megyében, közölte az MTI-vel Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője. Tájékoztatása szerint idén "1266 példány került terítékre", ez majdnem a duplája a tavalyi szezonban elejtett példányoknak. A gímszarvasok 70 százalékát külföldi bérvadászok ejtették el.

Gímszarvasok (Cervus elaphus) küzdenek egymással a 74-es fõút mellett Zalaegerszeg közelében 2021. október 17-én. Ők még nem kerültek terítékre.
photo_camera Gímszarvasok (Cervus elaphus) küzdenek egymással a 74-es fõút mellett Zalaegerszeg közelében 2021. október 17-én. Ők még nem kerültek terítékre. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A szeptember 1. és október 26. között bemutatott trófeák 64 százaléka (821 példány) kapott érmes minősítést: 125 arany, 348-348 pedig ezüst- és bronzérmes lett. A Zala-Jagd Vadásztársaság, valamint a Válickavölgye Vadászklub területén elejtett gímek trófeái kimagasló, 240,77 pontot értek el. A Zala megyében terítékre került tizennégy csúcspéldányt - a 230 pontot meghaladó gímszarvasbika trófeákat - az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül.

A legnagyobb, 14,11 kilogramm trófeasúlyú, 12 éves bikát a Bagodi Vadásztársaság területén magyar vadász ejtette el szeptember 11-én. Győrvári Attila megyei fővadász tájékoztatása szerint a 11 kilogramm trófeasúly feletti gímbika kilövése - a vadászterület milyenségétől függően - átlagosan 3 millió forint "körül indulhat" Zalában.

A vadászati hatóság a szeptembertől január végéig tartó időszakban 1932 gímszarvasbika elejtését engedélyezte. A kilőhető példányok 65 százaléka (1266 gímszarvasbika) október 26-ig terítékre került, ezért több vadásztársaság kérte (gímszarvas bikára és tarvadra) a kilövési kvóta emelését, mondta Lázár Attila. (Via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.