Rekord: csaknem kétszer annyi gímszarvast sikerült idén megölni Zala megyében, mint tavaly

2021 november 1., hétfő 6:09
8

Rekorderedménnyel zárult a gímszarvasbika-vadászat Zala-megyében, közölte az MTI-vel Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője. Tájékoztatása szerint idén "1266 példány került terítékre", ez majdnem a duplája a tavalyi szezonban elejtett példányoknak. A gímszarvasok 70 százalékát külföldi bérvadászok ejtették el.

Gímszarvasok (Cervus elaphus) küzdenek egymással a 74-es fõút mellett Zalaegerszeg közelében 2021. október 17-én. Ők még nem kerültek terítékre. Fotó: Varga György/MTI/MTVA

A szeptember 1. és október 26. között bemutatott trófeák 64 százaléka (821 példány) kapott érmes minősítést: 125 arany, 348-348 pedig ezüst- és bronzérmes lett. A Zala-Jagd Vadásztársaság, valamint a Válickavölgye Vadászklub területén elejtett gímek trófeái kimagasló, 240,77 pontot értek el. A Zala megyében terítékre került tizennégy csúcspéldányt - a 230 pontot meghaladó gímszarvasbika trófeákat - az Országos Trófeabíráló Testület (OTT) bírálja felül.

A legnagyobb, 14,11 kilogramm trófeasúlyú, 12 éves bikát a Bagodi Vadásztársaság területén magyar vadász ejtette el szeptember 11-én. Győrvári Attila megyei fővadász tájékoztatása szerint a 11 kilogramm trófeasúly feletti gímbika kilövése - a vadászterület milyenségétől függően - átlagosan 3 millió forint "körül indulhat" Zalában.

A vadászati hatóság a szeptembertől január végéig tartó időszakban 1932 gímszarvasbika elejtését engedélyezte. A kilőhető példányok 65 százaléka (1266 gímszarvasbika) október 26-ig terítékre került, ezért több vadásztársaság kérte (gímszarvas bikára és tarvadra) a kilövési kvóta emelését, mondta Lázár Attila. (Via MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt