Egy norfolki mezőn fémdetektorral találták meg a legnagyobb angolszász aranyérmekészletet

2021 november 3., szerda 18:25
1

Összesen négy aranytárgyat és 131 aranyérmét találtak egy nyugat-norfolki mezőn. A kincsek többségét ugyanaz az ember találta meg fémdetektorral, aki értesítette is az illetékes hatóságokat.

Az első érmét 1991-ben fedezték fel, de csak 2014-ben találtak továbbiakat. Az eset után kincskeresés indult a „nemzetközileg jelentős” lelet után, amit a norwich-i kastély remél megszerezni.

Tíz érmét egy szolgálatot teljesítő rendőr talált meg, aki megpróbálta azokat eladni. Le is bukott, és 16 hónapos börtönbüntetésre ítélték 2017-ben.

Egy waxhami mező Norfolkban. Illusztráció: Jon Gibbs/Robert Harding via AFP

Gareth Williams, a British Museum kora középkori érméinek kurátora azt mondta, a „rendkívül fontos lelet” ugyanabba a korba nyúlik vissza, mint a suffolki Woodbridge melletti Sutton Hoo hajótemető, „a korszak eddig ismert legnagyobb érmekincstára”.

Az érmék kb. 610 körül készültek. Néhányat a bizánci birodalomban vertek, de a legtöbb a Meroving királyságból, a mai Franciaország területéről származott.

Adrian Marsden numizmatikus azt mondta, az összes érmét a kontinensen verték, mivel akkor még nem voltak saját aranyérméi az angolszászoknak.

Az eddigi legnagyobb angolszász érmekészletet (101 érmét egy erszényben) a hampshire-i Crondallban találták meg 1828-ban. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt