Nem engedték be Ukrajnába a szlovákiai Szövetség elnökét

külföld
2021 november 03., 16:06

Nem engedték belépni Ukrajnába Forró Krisztánt, a felvidéki Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnökét, akit meg nem nevezett okok miatt 2023 októberéig tiltólistára tett az ukrán hatóság.

Forró Krisztián a Facebookon számolt be arról, hogy a Záhony-Csap közúti határátkelőn át Ungvárra tartott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség meghívására, de az ukrán határőrizeti szervek nem engedték meg neki, hogy belépjen Ukrajnába.

Egy ukrán nyelvű formanyomtatványt is kapott, amiben az áll, hogy „Forró Krisztiánt, a Szlovák Köztársaság állampolgárát illetően a meghatalmazott ukrán állami szerv döntést hozott arról, hogy megtiltja a belépését Ukrajnába”. 2023. október 26-ig tiltották ki Ukrajnából, de ennek az okát sem írásban, sem szóban nem közölték a hatóság képviselői.

Forró Krisztián, az MKP elnöke, a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnöke köszöntőt mond a Felvidéki Mentorprogram megnyitóján a révkomáromi tiszti pavilonban 2021. október 21-én.
photo_camera Forró Krisztián, az egykori MKP elnöke, a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnöke köszöntőt mond a Felvidéki Mentorprogram megnyitóján a révkomáromi tiszti pavilonban 2021. október 21-én. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A felvidéki magyar politikus az MTI-nek azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, mivel korábban sosem járt Ukrajnában, és más országokban sincs tiltólistán.

Forró Krisztián azt is közölte, hogy szeretett volna megismerkedni a kárpátaljai magyarok életével, találkozni a közösség szervezeteinek, intézményeinek képviselőivel.

A Szövetség az illetékes szlovák szervek bevonásával kér majd tájékoztatást az ukrán szervektől arról, hogy „egy szlovák állampolgárt miért nem engednek be Ukrajnába”.

Frissítés: Néhány hete Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt. Forró már ennek a közös szervezetnek az elnöke, nem az MKP-é. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.