Nem engedték be Ukrajnába a szlovákiai Szövetség elnökét

2021 november 3., szerda 16:06

Nem engedték belépni Ukrajnába Forró Krisztánt, a felvidéki Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnökét, akit meg nem nevezett okok miatt 2023 októberéig tiltólistára tett az ukrán hatóság.

Forró Krisztián a Facebookon számolt be arról, hogy a Záhony-Csap közúti határátkelőn át Ungvárra tartott a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség meghívására, de az ukrán határőrizeti szervek nem engedték meg neki, hogy belépjen Ukrajnába.

Egy ukrán nyelvű formanyomtatványt is kapott, amiben az áll, hogy „Forró Krisztiánt, a Szlovák Köztársaság állampolgárát illetően a meghatalmazott ukrán állami szerv döntést hozott arról, hogy megtiltja a belépését Ukrajnába”. 2023. október 26-ig tiltották ki Ukrajnából, de ennek az okát sem írásban, sem szóban nem közölték a hatóság képviselői.

Forró Krisztián, az egykori MKP elnöke, a Szövetség – Magyarok, Nemzetiségek, Régiók elnöke köszöntőt mond a Felvidéki Mentorprogram megnyitóján a révkomáromi tiszti pavilonban 2021. október 21-én. Fotó: Krizsán Csaba/MTI/MTVA

A felvidéki magyar politikus az MTI-nek azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, mivel korábban sosem járt Ukrajnában, és más országokban sincs tiltólistán.

Forró Krisztián azt is közölte, hogy szeretett volna megismerkedni a kárpátaljai magyarok életével, találkozni a közösség szervezeteinek, intézményeinek képviselőivel.

A Szövetség az illetékes szlovák szervek bevonásával kér majd tájékoztatást az ukrán szervektől arról, hogy „egy szlovák állampolgárt miért nem engednek be Ukrajnába”.

Frissítés: Néhány hete Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt. Forró már ennek a közös szervezetnek az elnöke, nem az MKP-é. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt