Ötpárti koalíció alakít majd kormányt Csehországban

külföld
2021 november 03., 09:01

Megegyezett Csehországban a koalíciós szerződésről és az új kormányprogramról az októberi parlamenti választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció - jelentette be az MTI tudósítása szerint kedden éjfél előtt, több mint 12 órás tárgyalások után Petr Fiala, az öt párt közös kormányfőjelöltje, a Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnöke.

A dokumentumokat egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, és a tervek szerint hétfőn írják alá, miután a hét folyamán a most alakuló új kormánykoalíció öt pártjának a vezetése is elfogadta őket. Az új, jobboldali kormánykoalíciót az ODS, a KDU-CSL, a TOP 09, valamint a Polgármesterek és Függetlenek, illetve a Kalózpárt fogják alkotni.

Petr Fiala közlése szerint az új kormánynak 18 tagja lesz az eddigi 15 helyett. Az új miniszterek a törvényalkotásért, az Európai Unióval fenntartott kapcsolatokért, valamint a tudományért, kutatásért és az innovációért lesznek felelősek.

A két választási koalíció megállapodott a miniszteri posztok elosztásában is. A Spoluénak a kormányfői poszt és tíz miniszteri tárca jut, míg a PirSTAN-nak hét miniszteri tisztsége lesz.A Spolu adja a kormányfőt, a pénzügyi, védelmi, munkaügyi, közlekedési, egészségügyi, igazságügyi, mezőgazdasági, környezetvédelmi, kulturális tárcákért, illetve a tudományért, kutatásért és az innovációért felelős minisztereket. A PirSTAN jelöli a belügyminisztert, a külügyminisztert, az ipari, az oktatásügyi, a regionális fejlesztési minisztereket és az újonnan létrehozott, törvényalkotásért, valamint európai ügyekért felelős tárcavezetőket. Petr Fiala szerint a felek csak a Spolu és a PirSTAN közti tárcamegosztást rögzítették, a konkrét miniszteri posztokat a két jobboldali koalíció tagjai saját maguk között osztják majd el.

Csehországban október 9-én tartottak országgyűlési választásokat, ahol Orbán Viktor szövetségese, Adrej Babis pártja, az ANO kiszorult a hatalomból. Babist az ország egyik leggazdagabb embereként régóta kísérik korrupciós vádak, nemrég a rendőrség vádemelést javasolt ellene az uniós pénzek jogtalan felhasználása miatt, majd pont a kampány alatt jöttek ki a Pandora-iratok, amelyekből kiderült, hogy egy offshore cégének 22 millió dollár értékű kastélya van Cannes közelében.

A miniszterelnök leginkább migránsozással és EU-ellenes szólamokkal, illetve nyugdíj- és fizetésemeléssel kampányolt.Magyari Péter cseh választások előtt megjelent cikke szerint „Babisnak sosem volt akkora többsége, hogy teljesen átállítsa Csehországot illiberális irányba, mint magyar vagy lengyel kollégáinak, de ahhoz elég nagy a befolyása, hogy az EU-n belül érdemben erősítse a brüsszeli központtal és általában a nyugati érdekekkel vetélkedő közép-európai blokkot. Személyes problémája is van a jogállamiságot számonkérő nyugatiakkal, ugyanis brüsszeli vád szerint még pénzügyminiszterként saját cégeinek osztott ki EU-s támogatásokat."

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.