Kinyílt Pandora szelencéje, eltitkolt francia kastélyok, londoni irodák és rengeteg be nem vallott vagyon hullott ki belőle

külföld
2021 október 04., 19:54

„A 21. században már annyi információ van mindenkiről, hogy előbb-utóbb ki is szivárog. Ha a leggazdagabbak közé tartozol, jobban teszed, ha elrendezed és bevallod az ügyeidet, és nem próbálod egy pálmafa alatt elrejteni az aranyadat, mert előbb-utóbb valaki rá fog találni.” Luke Harding, a Guardian újságírója ezt a tanulságot vonta le a világ leggazdagabb és leghatalmasabb emberei számára a legújabb és minden eddiginél nagyobb offshore szivárogtatás után. A Pandora Papers névre keresztelt szivárogtatás, a Panama Papershez és hasonló korábbi szivárogtatásokhoz hasonlóan ismét politikusok, üzletemberek és barátaik, hozzátartozóik, családtagjaik vagyonát tárja fel, amelyet azok offshore cégek hálózatán keresztül igyekeztek elrejteni a világ elől. Az újabb feltárt adatokból kiderült, hogyan üzletelt talán tudtán kívül Azerbajdzsán autoriter vezetőjével a brit királyi család, hogyan vásárolt villát a francia riviérán Orbán cseh elvbarátja, és miként spórolt pár százezer font ingatlanadót Tony Blair volt brit miniszterelnök.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.