Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak offshore titkairól szivárogtak ki újabb üzleti adatok

üzlet
2021 október 03., 18:00
comments 9

A Pandora-iratok nevű nemzetközi adatszivárgásban 14 offshore-cégkezelésre szakosodott cég által kezelt információk kerültek ma nyilvánosságra a nemzetközi pénzügyi árnyékvilágról. A kontinenseken átívelő tényfeltáró együttműködés, az International Consortium of Investigative Journalists magyar partnere, a Direkt36 most az Orbán-kormányhoz közeli üzletemberek frissen előásott ügyeiről közölt összeállítást, de a közreműködő nagy világlapok mind egyszerre jelentették meg az anyagaikat, és összességében dollármilliárdokról van szó.

A Guardian cikke szerint például Andrej Babiš cseh kormányfő offshore hitelügyleteken keresztül jutott egy 13 millió fontos franciaországi kastély birtokába, és komplett offhore cégbirodalma van. A Pandora jellegében és tartalmában is nagyon hasonlít a 2016-os Panama-iratok nevű adatszivárgáshoz, csak egy helyett 14 offshore-ügyintézésre szakosodott cég anyagait érinti.

A feltárt információk elsősorban azt erősítik meg, hogy az érintett személyek aktívan használták a tengerentúli offshore bizniszelés lehetőségeit. Ez mindig a valódi tulajdonosok kilétének elrejtését, a vagyonuk eredetével kapcsolatos kérdések elkerülését és az adókötelezettség minimalizálását szolgálja.

Kertész Balázs

Kertész Balázs Rogán Antal intézőjeként vált ismertté 2016-ban, kettejük kapcsolatát és üzleti együttműködését a (régi) Index tárta fel. A Pandora-iratokban most ismét felbukkant Kertész: egy Nanga Group Ltd. nevű, a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett, 2012-ben alapított cég 50 ezer dollárnyi részvényeit vásárolta meg 2016 májusában, még az Index-cikk megjelenése előtt. Kertész nem válaszolt a kérdésre, hogy a cég mivel foglalkozik és milyen vagyonelemeket birtokol.

Jászai Gellért

Jászai Gellért Mészáros Lőrinc cégeinek egyik volt intézője, jelenleg az Antenna Hungária leendő többségi tulajdonosának, a 4iG informatikai nagyvállalatnak a vezetője. Jászaihoz három cég 2017 tavaszi alapítása köthető. Két cégnek tíz, egynek ötmillió svájci frankos vagyont szántak. Ezt a vagyont Jászai magyar és svájci cégekben lévő tulajdonrésze testesítette volna meg, de ilyen cégeknek a Direkt36 nem találta nyomát, és a vonatkozó kérdésre a 4iG sem válaszolt. A cégek felszámolását 2020-ban, 10 nappal azután kezdeményezték, hogy Mészáros Lőrincet követően a 4iG Jászai ellenőrzése alá került. A cég válasza szerint Jászai nem állt kapcsolatban az offshore cégekkel.

Nyerges Zsolt

Simicska Lajos volt jobbkeze, egyben Orbánék családi barátja, Nyerges Zsolt egy 2009-es irat szerint szintén egy a Brit-Virgin-Szigeteken bejegyzett cég igazgatója volt. Ekkor Nyerges még Simicska birodalmának volt az egyik legfontosabb figurája. A céget 2011-ben megszüntették, Nyerges nem volt hajlandó nyilatkozni.

Horváth László

A kormányközeli vállalkozó és tiszteletbeli kazah konzul is az igazgatója volt egy cégnek, 2004-től a 2010-es megszüntetéséig. A cég ügyeiről Horváth magyar cége, a L.A.C. Holding Zrt. arra hivatkozva zárkózott el a részletek közlésétől, hogy azok már elévültek, nincsenek róluk hiteles információk.

Mind a négy magyar üzletember egy Trident Trust nevű cég szolgáltatásait vette igénybe az offshore ügyek intézéséhez. Kertész és Jászai cégeiben igazgatóként megjelent a Trident egy korábbi vezetője, Irène Spoerry is. Ő a Direkt36-nak azt mondta, ha bíróság kötelezi, szívesen válaszol bármilyen kérdésre, és csak annyit erősített meg, hogy 2019-ben távozott a Nanga Grouptól és a Jászai-cégektől.

Címlapkép: Németh Dániel/Magyar Narancs, rajta Kertész Balázs Gellért-hegyi villája látható, a cégeinek ez a székhelye

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.