Romániából eddig 73 súlyos állapotú covidost vittek külföldre, közülük 22-en meghaltak

járvány
2021 november 03., 17:45

Romániából eddig 73 súlyos állapotban levő koronavírusos beteget szállítottak külföldi kórházakba, 22-en közülük meghaltak – közölte Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár szerdán, amikor újabb hat bukaresti beteget indítottak el Németország felé egy német katonai repülőgép fedélzetén.

photo_camera Illusztráció: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Ez volt a harmadik Németországba tartó repülőgép. Összesen 18 intenzív terápiás ellátásra szoruló beteget szállítottak németországi kórházakba. Korábban Magyarországra, Lengyelországba és Ausztriába is szállítottak romániai betegeket.

Az államtitkár azt mondta, várható volt, hogy nem mindenkinek sikerült megmenteni az életét a befogadó országokban, hiszen kritikus állapotban levő betegeket vittek külföldre, hogy még egy esélyt adjanak a megmentésükre.

A betegszállításokat az teszi szükségessé, hogy ma is megdőlt a romániai kórházak intenzív terápiás osztályain kezelt betegek számának rekordja (1890), és a stratégiai kommunikációs törzs közölte, hogy egyetlen szabad ágy sincsen az országban.

A friss hivatalos adatok azt jelzik, hogy Romániában tovább csökken a napi új fertőzések száma, de a kórházakra változatlanul erős nyomás nehezedik. Az elmúlt 24 órában 10 196 embernél mutatták ki a fertőzést, és 449 ember halt meg a kór következtében. A kórházakban kezelt koronavírusos betegek száma most 19 741, kb. ezerrel marad el a nyolc nappal ezelőtti csúcsértéktől.

A Közegészségügyi Intézet (INSP) friss jelentése szerint az elmúlt heti új megbetegedések csaknem harmadrészét Bukarestben, valamint Prahova, Bihar, Kolozs és Temes megyékben jegyezték. Az INSP arra is kitért, hogy az október utolsó hetében megfertőződöttek 73,7 százaléka és az ebben az időszakban elhunytak 89,7 százaléka nem volt beoltva. (MTI)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.