Trabant néven indítanak közös magyar-szovjet űrmissziót

2021 november 3., szerda 12:09
9

Tényleg a világűrbiznisz felé fordul a Fidesz. Orbán miniszterelnök két egymást követő kormányülésen is a kormány világűrbeli üzleteit előkészítő döntéseket hozott.

Az eggyel ezelőtti, vagyis október 29-i, pénteki Magyar Közlönyből derül ki, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodás aláírására készül két európai űripari vállalkozással, a német Airbusszal és a francia Thales Alenia Space-szel. A kormányhatározat Szijjártó külügyminisztert bízza meg az aláírással.

A november 2-i, keddi friss közlönyből derül ki, hogy Szijjártó az oroszokkal ennél jóval konkrétabb űrprojektekről, konkrétan közös űrmissziókról fog nemsokára megállapodni. Egyből háromról is. A nevük: Csibisz-AI, Obsztanovka-2 és Trabant.

A magyar és az orosz fél 2019-ben állapodtak meg arról, hogy utóbbiak 2024-25-ben magyar űrhajóst visznek fel a Nemzetközi Űrállomásra. Ferencz Orsolya űrkormánybiztos akkor azt is elárulta, hogy csak olyan magyar mehet fel az űrbe, aki tud oroszul.

Arról, hogy a három projekt keretében pontosan mit tervez a magyar fél az űrben az oroszokkal, megkérdeztem a külügyminisztériumot. Amint reagáltak, frissítek.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt