Trabant néven indítanak közös magyar-szovjet űrmissziót

gazdaság
2021 november 03., 12:09
comments 9

Tényleg a világűrbiznisz felé fordul a Fidesz. Orbán miniszterelnök két egymást követő kormányülésen is a kormány világűrbeli üzleteit előkészítő döntéseket hozott.

Az eggyel ezelőtti, vagyis október 29-i, pénteki Magyar Közlönyből derül ki, hogy a kormány stratégiai együttműködési megállapodás aláírására készül két európai űripari vállalkozással, a német Airbusszal és a francia Thales Alenia Space-szel. A kormányhatározat Szijjártó külügyminisztert bízza meg az aláírással.

A november 2-i, keddi friss közlönyből derül ki, hogy Szijjártó az oroszokkal ennél jóval konkrétabb űrprojektekről, konkrétan közös űrmissziókról fog nemsokára megállapodni. Egyből háromról is. A nevük: Csibisz-AI, Obsztanovka-2 és Trabant.

A magyar és az orosz fél 2019-ben állapodtak meg arról, hogy utóbbiak 2024-25-ben magyar űrhajóst visznek fel a Nemzetközi Űrállomásra. Ferencz Orsolya űrkormánybiztos akkor azt is elárulta, hogy csak olyan magyar mehet fel az űrbe, aki tud oroszul.

Arról, hogy a három projekt keretében pontosan mit tervez a magyar fél az űrben az oroszokkal, megkérdeztem a külügyminisztériumot. Amint reagáltak, frissítek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.