Egykori elítéltek szerint elszigetelik és zaklatják a börtönben Navalnijt

külföld
2021 november 04., 14:33
comments 1

Két volt elítélt, akik nemrég egy börtönben ültek Alekszej Navalnijjal, újságíróknak azt mondták, a tisztek a börtönben zaklatják és demoralizálni próbálják az ellenzéki politikust, aki jelenleg politikai fogoly a Pokrov 2-es számú büntetés-végrehajtási intézetében.

Nariman Oszmanov és Jevgenyij Burak volt fogvatartottak azt mondták a Dozsgy televíziónak, hogy a foglyokat utasították, hogy ne beszéljenek Navalnijjal, társadalmilag szigeteljék el. A Navalnijjal való interakciók elrettentésére a tisztviselők egy videót is levetítettek a raboknak, ami melegként ábrázolta őt.

photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: AFP

Azt is mondták, hogy miután Navalnij visszatért a kórházból, három éjszakán át úgy zavarták az alvásban, hogy a szomszédos cellába egy rabot vittek, aki hajnalig „különféle hangokat adott ki”.

Egyes fogvatartottak állítólag a börtöntisztviselőkkel együttműködve próbálnak erőszakos reakciót kiprovokálni Navalnijból: mindenhová követik és minden szavát leírják (hogy később megosszák az őrökkel), de Oszmanov és Burak szerint Navalnij sosem reagált a nyomásra, egyetlen alkalmat kivéve, amikor állítólag azt mondta valakinek: „Eljön az idő, amikor megpróbálsz kiszökni az ablakon.”

Oszmanov azt mondta, a börtön tisztviselői több trükkel is megpróbálták megtörni Navalnij áprilisi éhségsztrájkját, és egy ponton egy cellába tették egy másik fogollyal, aki eljátszotta, hogy tuberkulózisban szenved. A tisztviselők kolbászt is sütöttek a közelben, hogy a szag Navalnij cellájába szálljon.

Egy helyi újságírócsoport viszont megkérdőjelezte a két volt rab állításait. Szergej Jazsany, a Vlagyimir régió Nyilvános Megfigyelő Bizottságának tagja a Dozsgynak azt mondta: „Azt hiszem, ez az egész csak beszéd. Csak azt tudom, hogy a legfrissebb információk alapján [Navalnijjal] minden rendben van.” (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.