Elárverezik Mária Antónia gyémánt karkötőit

2021 november 4., csütörtök 11:54

Mária Antónia (Marie Antoinette), az utolsó francia királyné két gyémánt karkötőjét és Wallis Simpson néhai windsori hercegné rubint és gyémánt karperecét kínálja eladásra a Christie's aukciósház Genfben.

A "Mária Antónia karkötői" felirattal ellátott kék bársonydobozban eladásra kínált két karkötő három-három sor gyémántból - összesen 112 darabból - és egy nagy csatból áll.

Az ékszerek a Christie's közlése szerint jelenleg egy európai királyi család tulajdonában vannak, a november 9-i árverésen az előzetes becslések szerint 2-4 millió dollárért (591 millió - 1,1 milliárd forintért) kelhetnek el.

Az aukciósház genfi ékszerrészlegének vezetője, Max Fawcett szerint ritkaságnak számítanak a 200 éves történelemmel rendelkező ékszerek, biztosan felkeltik a gyűjtők és az ékszerrajongók figyelmét.

Mária Antónia volt az utolsó francia királyné a forradalom előtt, 1793-ban 37 évesen fejezték le, néhány hónappal férje után. Az osztrák születésű királynét árulással vádolták, és szemére vetették kicsapongó életmódját is. A Tuileriákban fogságban tartott királyné még levelet írt, melyben közölte, hogy megőrzésre egy ékszerekkel teli faládát küld, az ékszereket lánya, Mária Terézia Ausztriában kapta meg.

Szintén árverésre bocsátanak egy rubint és gyémánt karperecet, amelyet Eduárd windsori herceg (1894-1972) készíttetett a Cartier-nál amerikai felesége, Wallis Simpson számára első házassági évfordulójukra. A herceg lemondott a brit trónról, hogy feleségül vehesse elvált szerelmét. A becslések szerint az ékszer 1,1-2,19 millió dollárt (343-683 millió forintot) érhet az árverésen. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt