Koronavírus-számok Magyarországon 5/17/2022
Elhunytak 0 Σ 46 343
Kórházban 0 Σ 1 015
Fertőzöttek 0 Σ 1 909 948
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 407 918
A legújabb trendek

New Yorkban és Chicagóban 100 dollárt fizetnek a beoltott 5 és 11 év közöttiek után

2021 november 4., csütörtök 17:39

Kedden az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) tanácsadó testülete egyhangúlag, 14-0 arányban döntött úgy, hogy javasolja az amerikai Pfizer gyógyszeripari és a német BioNTech biotechnológiai vállalatok által közösen kifejlesztett, koronavírus elleni vakcina beadását az 5 és 11 év közöttieknek. Rochelle Walensky igazgató azt mondta: ennek a korosztálynak a beoltása is fontos a Covid-19 elleni védelem szempontjából, és hozzájárul ahhoz, hogy az oktatás visszatérhessen a normális kerékvágásba.

Joe Biden amerikai elnök szerint ez lehetővé teszi, hogy véget érjen a szülők hónapok óta tartó aggodalma, ez az USA-nak jelentős előrelépés a vírus legyőzéséért folytatott harcban.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) már engedélyezte a vakcina beadását a fiatalabb gyerekeknek, ami azt jelenti, hogy a CDC jóváhagyása után már szerdán elkezdhették a tömeges oltást.

100 dollár gyerekenként

New York város polgármestere, Bill de Blasio bejelentette, hogy azok a gyerekek, akiket a városi telephelyeken oltanak be, 100 dollárt kaphatnak. Azt remélik, hogy ezzel az ösztönzéssel sokakat rávesznek arra, hogy karácsonyig beoltassák a gyerekeket.

Chicagóban is pénzzel, egy 100 dolláros Visa-kártyával jutalmazzák azokat, akik a város oltópontjain veszik fel a vakcinát.

A felnőtt adag harmada

Az előírások szerint a vakcinát két 10 mikrogrammos adagban, 3 hetes különbséggel adják be. Ez a 12 éven felülieknek adott mennyiség egyharmada. A különböző kiszerelés, csomagolás és a korábbiaktól különböző méretű tűk kiszállítása a szakemberek szerint időt vesz igénybe, de Jeff Zients, a Fehér Ház Covid-19 munkacsoportjának vezetője azt mondta, a folyamat november 8-ig „teljesen zökkenőmentessé válik”.

A Pfizer egy korábbi tájékoztatóján közzétett tanulmány szerint az általuk kifejlesztett oltás kisebb dózisai biztonságosak az 5 és 11 év közöttiek esetében, és 91 százalékban hatékonyak a tünetekkel járó betegségek megelőzésében. A vállalat reméli, hogy a kisebb adag miatt csökkennek a lehetséges mellékhatások.

Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsadója korábban kulcsfontosságúnak nevezte a gyerekek beoltását. A szakember ismertetett egy tanulmányt, ami szerint a koronavírussal fertőzött gyerekek ugyanolyan könnyen továbbadják a fertőzést, mint a felnőttek, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 50 százalékuk tünetmentesen átvészeli a betegséget. „Úgy gondolom, hogy ha be tudjuk oltani a 28 millió gyerek túlnyomó többségét, akkor ez fontos szerepet játszhat a fertőzés terjedésének csökkentésében” – mondta Fauci. (NBC, NBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt