Oroszország kiutasított egy holland újságírót

külföld
2021 november 04., 12:38

Moszkva „adminisztratív jogsértésekre” hivatkozva visszavonta Tom Vennink holland újságíró vízumát, a holland Volkskrant című napilap kiutasított tudósítójának három napon belül el kell hagynia az országot, és 2025 januárjáig nem léphet Oroszország területére.

photo_camera Fotó: ALEXEY MAISHEV/Sputnik via AFP

Moszkva arra hivatkozva utasította ki a 2015 óta Oroszországban dolgozó holland újságírót, hogy állításuk szerint Vennink 2019-ben elmulasztotta bejelenteni helyi lakcímét az illetékes hatóságoknak, amiért pénzbírságot kapott. Tavaly pedig azért bírságolták meg, mert a helyi kormányzó engedélye nélkül látogatott el a szibériai Csukotka térségbe.

Vennink a Volkskrant napilapnak azt mondta, kiutasítása megfélemlítést jelent más tudósítók számára is, szerinte „figyelemre méltó, hogy kisebb korábbi jogsértések miatt évekkel később vonnak vissza tartózkodási engedélyt”, de nem lát okot arra, hogy a kiutasítás személyesen ellene vagy a Volkskrant ellen irányulna.

Ben Knapen holland külügyminiszter közölte, Hollandia számára elfogadhatatlan, ha egy újságírót akarata ellenére kényszerítenek arra, hogy elhagyja az országot. „A sajtószabadság nagy érték.”

A diplomáciai kapcsolatok Hollandia és Oroszország között az elmúlt években feszültebbé váltak, amióta a holland kormány Moszkvát hibáztatja a maláj légitársaság Amszterdamból indult MH17-es járatának 2014-es lelövéséért Kelet-Ukrajna felett. A holland bíróságon zajló perben három orosz és egy ukrán állampolgárt vádolnak azzal, hogy részt vettek az ukrán kormánycsapatok ellen harcoló oroszbarát szakadárok által birtokolt terület feletti rakétatámadásban. A fedélzeten tartózkodó 298 utas közöl 196 holland állampolgár volt.

Idén nem ez az első eset, hogy Moszkva nyugati újságírót utasít ki területéről. A BBC két moszkvai tudósítója közül Sarah Rainsford oroszországi vízumát augusztusban végleg visszavonták. A hatóságok szerint Rainsford veszélyt jelentett Oroszország nemzetbiztonságára. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt