Családja szerint haldoklik a kínai újságíró, akit azért börtönöztek be, mert tudósított a koronavírus-járvány kitöréséről

járvány
2021 november 05., 06:23
comments 1

Éhségsztrájkkal tiltakozik fogva tartása ellen az a kínai újságíró, akit azután börtönöztek be, hogy tudósított Vuhanból a járvány kezdetén - írja a Guardian. Családja szerint a nő haldoklik. Emberi jogi szervezetek azonnali szabadon bocsátását követelik.

A korábban ügyvédként dolgozó Zhang Zhan 2020 februárjában, a járvány kezdetén utazott Vuhanba, hogy onnan tudósítson a járványról és arról, a hatóságok hogyan kezelik a helyzetet. Erről a mobiljával készített videókon számolt be. 2020 májusában tartóztatták le, decemberben négy év börtönre ítélték lényegében „bajkeverésért”.

Bátyja múlt héten Twitteren arról írt, Zhang Zhan nagyon lefogyott, és már nem sokáig fog élni .

link Forrás

„Zhan 177 cm, jelenleg kevesebb mint 40 kilót nyom. Talán túl sem éli a közeledő hideg telet. Remélem, a világ emlékezni fog arra, hogy milyen volt” - írta.

Zhangot mesterségesen táplálják, de jelenlegi állapotáról nem lehet tudni semmit. A Riporterek Határok Nélkül információi szerint nem tud járni, segítség nélkül a fejét sem tudja felemelni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.