Felmentették első fokon a nőt, aki vörös festékkel öntötte le Horthy mellszobrát

szobor
2021 november 05., 11:28
comments 6

2020 júliusában egy negyvenes éveiben járó nő a Szabadság téren, Horthy Miklós mellszobrát rongálta meg vörös színű festékkel. A bíróság a vádlottat felmentette, a döntés ellen az ügyészség fellebbezéssel élt.

A vádirat szerint a nő megjelent az V. kerület, Szabadság téren lévő, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templomnál, majd minden előzmény nélkül odament a gyülekezet által felállított, védőráccsal elkerített Horthy Miklós mellszoborhoz, és azt vörös színű zománcfestékkel leöntötte. A vádlott a szoborban, a védőrácsban és a kültéri burkolatban összesen csaknem 80 000 forint kárt okozott, ami nem térült meg.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nővel szemben rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A kerületi ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság az ügyben előkészítő ülést tartott, ahol a nőt felmentette az ellene emelt vád alól.

A bíróság álláspontja szerint belefér a politikai véleménynyilvánításba, és nem veszélyes a társadalomra, ha egy szobrot festékkel leöntenek.

Az ítélet ellen a kerületi ügyészség fellebbezéssel élt a vádlott bűnösségének megállapítása céljából. Az ügyészség álláspontja szerint a vádlott túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit.

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.