Január 31-ig várják a jelentkezőket a Hunor nemzeti űrhajósprogramba

űr
2021 november 07., 15:44
comments 18

A Hunor (azaz Hungarian to Orbit) nemzeti űrhajósprogramra január 31-ig várják a jelentkezéseket a hunor.gov.hu oldalon - mondta Ferencz Orsolyaaz InfoRádiónak. Az űrhajósprogramra majdnem 30 milliárd forintot költ a kormány és legkésőbb 2025-ig magyar űrhajós szeretnének az űrbe juttatni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa további részleteket is elárult a jelentkezés feltételeiről, melyek nagyrészt megegyeznek a nemzetközi sztenderdekkel. Elvárás a felsőfokú végzettség, a mesterdiploma viszont nem, az csupán előnyt jelenthet. Szükséges még műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, és az illető legfeljebb 40 éves lehet.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa
photo_camera Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel együttműködve, az ESA űrhajós politikájával összhangban zajlik. A jelentkezők közül a jövő év folyamán többeket kiválasztanak, azután zajlik a kiképzés, de végül csak egy magyar űrhajóst küldenek fel az űrbe.

A miniszteri biztos szerint a misszió jelentőségét jelzi, hogy az összes komoly űripari és űrkutatási tapasztalattal bíró magyar felsőoktatási intézmény, kutatócsoport és hazai cég érintett benne. Ferencz Orsolya azt is elmondta, hogy tizenkét, teljesen magyar berendezést és műszert terveznek kifejleszteni, legyártani, amelyekkel a következő Farkas Bertalannak dolgoznia kell.

(Remélem olvasás közben mindenkinek ez szól a fejében.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.