Január 31-ig várják a jelentkezőket a Hunor nemzeti űrhajósprogramba

2021 november 7., vasárnap 15:44
18

A Hunor (azaz Hungarian to Orbit) nemzeti űrhajósprogramra január 31-ig várják a jelentkezéseket a hunor.gov.hu oldalon - mondta Ferencz Orsolyaaz InfoRádiónak. Az űrhajósprogramra majdnem 30 milliárd forintot költ a kormány és legkésőbb 2025-ig magyar űrhajós szeretnének az űrbe juttatni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium űrkutatásért és űrtevékenységért felelős miniszteri biztosa további részleteket is elárult a jelentkezés feltételeiről, melyek nagyrészt megegyeznek a nemzetközi sztenderdekkel. Elvárás a felsőfokú végzettség, a mesterdiploma viszont nem, az csupán előnyt jelenthet. Szükséges még műszaki, természettudományos szakmai tapasztalat, a pszichés terhelhetőség, a felsőfokú angoltudás, és az illető legfeljebb 40 éves lehet.

Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A kiválasztási folyamat az Európai Űrügynökséggel együttműködve, az ESA űrhajós politikájával összhangban zajlik. A jelentkezők közül a jövő év folyamán többeket kiválasztanak, azután zajlik a kiképzés, de végül csak egy magyar űrhajóst küldenek fel az űrbe.

A miniszteri biztos szerint a misszió jelentőségét jelzi, hogy az összes komoly űripari és űrkutatási tapasztalattal bíró magyar felsőoktatási intézmény, kutatócsoport és hazai cég érintett benne. Ferencz Orsolya azt is elmondta, hogy tizenkét, teljesen magyar berendezést és műszert terveznek kifejleszteni, legyártani, amelyekkel a következő Farkas Bertalannak dolgoznia kell.

(Remélem olvasás közben mindenkinek ez szól a fejében.)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt